Kubanskim plesalcem, ki so nastopili v Bovcu, 14.000 evrov kazni

Kubanska folklorna skupina Camagua petkovega nastopa v okviru Festivala src v Bovcu ne bo ohranila v lepem spominu. Policisti so jih namreč oglobili, ker pri sebi niso imeli dokumentov. S tem so kršili zakon o tujcih in si prislužili vsak po 500 evrov kazni. “Solz nastopajočih ne bom nikoli pozabil,” je dejal bovški župan Valter Mlekuž.

Kljub incidentu s policijo so kubanski plesalci v petek zvečer 
nastopili na bovškem festivalu src. Foto: Tatjana Wojčicki
Kljub incidentu s policijo so kubanski plesalci v petek zvečer nastopili na bovškem festivalu src. Foto: Tatjana Wojčicki

BOVEC, NOVA GORICA > “Prvič v življenju me je sram, da sem Slovenec,” je bovški župan Valter Mlekuž začel svoj govor pred nastopom kubanske folklorne skupine Camagua v petek zvečer v Bovcu v okviru Festivala src, ki ga Furlanija Julijska krajina pripravlja še v Vidmu, Huminu in Čenti. Publika je vstala in mu zaploskala, saj je vedela, kakšen “sprejem” so mladi plesalci doživeli nekaj ur pred tem.

Po kosilu je bil za kubanske folklorne plesalce čas, da jih lokalni vodiči popeljejo po okoliških krajih in razkažejo lepote doline Soče. A načrte so jim prekrižali policisti novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe, ki so enega od Kubancev v Bovcu ustavili in želeli legitimirati. Dokumentov jim žal ni mogel izročiti, ker so jih spremljevalci skupine pozabili v Čenti, kjer so bili nastanjeni.

Bovška občina je na Policijsko upravo Nova Gorica vložila zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge kubanskim plesalcem. O kaznih bo odločalo pristojno sodišče oziroma sodnik za prekrške.

Bovški župan Valter Mlekuž se je ponudil, da jih gre iskat, a so organizatorji festivala potne liste vseh članov v Bovec dostavili v manj kot eni uri. Petih policistov to ni prepričalo, da bi spremenili postopek in jih obravnavali le z opominom, ampak so vsakemu posebej izdali plačilni nalog za 500 evrov. “Solz nastopajočih ne bom nikoli pozabil,” je dejal bovški župan, ki je policistom tudi naročil, naj izdajo le eno globo, ki jo bo takoj plačal, ne pa za celo skupino, ki tolikšnega zneska ni še nikoli videla v življenju. Povprečna državna plača namreč znaša 20 evrov. A policisti so se očitno držali zakona do zadnje črke in Kubancem odvzeli potne liste, dokler ne poravnajo glob. V sredo imajo predviden povratni let v domovino.

Popis je trajal pet ur, zaradi česar si okoliških naravnih lepot kubanski plesalci niso ogledali. Sprva niso želeli niti nastopiti in so se želeli čim prej odpraviti iz Slovenije, naposled pa so s solzami v očeh del svoje kulture prenesli tudi na publiko v Bovcu.

Na novogoriški policijski upravi so včeraj potrdili, da so v petek popoldne v Bovcu obravnavali 26 tujcev iz držav tretjega sveta, ki pri sebi niso imeli dokumentov za vstop v Slovenijo. S tem so kršili zakon o tujcih, zaradi česar so jih oglobili in jim začasno odvzeli potne listine.

Na facebooku pa se je že pojavila pobuda za zbiranje denarja za plačilo kazni.


Najbolj brano