• Fotografija je simbolična
    Fotografija je simbolična
    Foto: Sta

Kaj je nigerijska prevara?

sreda, 24. oktober 2012, 13:39

Slovenski nacionalni program osveščanja Varni na internetu je danes v okviru sodelovanja v vseevropski akciji osveščanja državljanov o kibernetski varnosti predstavil video vodič z naslovom To je vaš srečen dan!, ki razkriva znake nigerijske prevare.

LJUBLJANA> Nigerijska prevara je sporočilo, s katerim goljuf poskuša prepričati uporabnika, da mu nakaže nekaj denarja. Najpogosteje poteka tako, da elektronsko sporočilo uporabnika prosi za pomoč pri prenosu zelo velike vsote denarja, je danes sporočila koordinatorka programa Varni na internetu Jasmina Mešić.

Ko je nato komunikacija vzpostavljena, goljuf uporabniku sporoči, da je najprej treba poravnati določene stroške - na primer odprtje novega računa, plačilo davka. Če uporabnik to stori, je goljuf uspel, saj mu uporabnik s tem nakaže denar.

Ne nasedajte zadetkom na loteriji

Slovenski center za odzivanje na omrežne incidente (SI-CERT) ob tem uporabnike opozarja, da ko nekdo ponuja neverjetno količino denarja, na primer s pojasnilom, da gre za zadetek na loteriji in podobno, je to vedno znak za alarm.

Pozorni bodite na “polomljeno” slovenščino

Center svetuje uporabnikom, naj bodo pozorni na “polomljeno” slovenščino. Ker so sporočila pogosto prevedena v slovenščino s pomočjo strojnih prevajalcev (na primer Google Translate), je namreč jezik v njih zelo okoren, težko razumljiv in poln slovničnih napak.

Opozarjajo še, da goljufi vse pogosteje izkoriščajo spletne oglasnike, da stopijo v stik z žrtvijo. Zato v centru svetujejo uporabnikom, naj bodo previdni pri različnih ponudbah za nakup ali prodajo, ki prihajajo iz tujine. Tudi v Sloveniji so že zabeležili tovrstne prevare.

Kriza - priložnost za spletne kriminalce

SI-CERT je v zadnjih mesecih ponovno zasledil tudi številne ponudbe za ugodne kredite preko spleta, ki pa so le krinka za nigerijsko prevaro. Trenuten težak finančni položaj, v katerem so se znašli mnogi, je priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonito posojilo takoj”.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja