• Foto: Nataša Hlaj

V novi številki Primorskih novic preberite

ponedeljek, 20. april 2015, 20:04

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman je odredil nadzor italijanskega vrtca Delfino blu v Kopru. Povod za inšpekcijski obisk, ki ga bodo opravili še ta teden, je prejeta prijava povezana z nedavnim razkritjem, da naj bi ena od tamkajšnjih vzgojiteljic v hrvatinski enoti surovo ravnala z malčki.

V Ajdovščini posadili banane

Pred dnevi so v poskusnem nasadu v Vipavski dolini posadili prve od devetih za severnoprimorske kraje manj običajnih sadnih vrst. Med drugim dren, mandelj, aronijo, žižulo, goji jagode, sibirsko borovnico in asimino, ki jo nekateri poimenujejo indijanska banana. Rezultati bodo pokazali, kako se tuje kmetijske kulture obnesejo in ali bi lahko bile zanimiva tržna niša.

Občina se seli v klet

Občina Renče Vogrsko praznuje svoj osmi občinski praznik. Ob tem zaključuje obnovo Kulturnega doma v Bukovici, v okviru katere so nazadnje uredili kletne prostore za občinsko upravo.

Cilj: konec kurjenju odpadkov

V srednji Soški dolini se je le oblikovala civilna pobuda, ki se namerava spoprijeti s tem, kaj počne tamkajšnja sežigalnica, kot ji rečejo mnogi, cementarna Salonit. Cilj je preprost: v soseščini nočejo več velike peči, v kateri med drugim izgorevajo različne smeti.

Jelinčič: “Gradnja hiše v Žusterni stoji zaradi davkarije”

Ob gradbišču hiše, ki jo v Žusterni gradi družina Zmaga Jelinčiča Plemenitega, so se po dolgem premoru spet pojavili tovornjaki. A Jelinčič še ne nadaljuje z gradnjo, ampak je moral poskrbeti za cesto tik ob gradbišču, ki ji grozi podor.

Po energetski sanaciji “pokurijo” dve tretjini manj

Na divaški osnovni šoli, ki so jo v začetku šolskega leta 2013/2014 energetsko sanirali in namestili peč za ogrevanje na pelete, so - kot so predvideli strokovnjaki - že v enem letu res več kot prepolovili stroške za ogrevanje.


Povej naprej: