Priznanja in plakete za razvoj turizma, gasilstva in kulture

Občina Pivka je ob občinskem prazniku minuli teden Priznanji Občine Pivka za leto 2023 podelila Turistični kmetiji Pri Andrejevih in Pevski skupini Studenec. Plaketo Občine Pivka za leto 2023 so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Pivka, Kvartet Sonček, Društvo Hiša kulture v Pivki in Kulturno društvo Šmihel.

Pivški župan Robert Smrdelj v družbi letošnjih občinskih nagrajencev.  Foto: arhiv Občine Pivka
Pivški župan Robert Smrdelj v družbi letošnjih občinskih nagrajencev.  Foto: arhiv Občine Pivka

PIVKA > Turistična kmetija Andrejevi je pravi ambasador lokalnega turizma. “S kakovostno turistično ponudbo prispevajo k prepoznavnosti občine, kulinariki in pestrosti turistične ponudbe,” so v obrazložitvi priznanja poudarili na Občini Pivka. Z nadgradnjo svoje ponudbe danes nimajo poletne rezervacije za krajši čas od petih dni. Večina njihovih gostov je tujcev. Več kot 80 odstotkov živil, ki jih uporabljajo pri kuhi, pridelajo sami z ekološkim kmetovanjem.

Pevska skupina Studenec, ki deluje od leta 2002, je priznanje prejela za bogatitev kulturnega življenja v občini in širši regiji. Pod vodstvom Irene Rep prepevajo zelo raznolik program, najbolj pa jim je pri srcu ljudska pesem. Nastopali so na številnih odrih doma in v tujini, pogosto pa organizirajo tudi zanimive glasbene večere z gosti.

Prostovoljnemu gasilskemu društvo Pivka je Občina podelila plaketo ob 130-letnici delovanja društva, ki je danes gasilska enota tretje kategorije in osrednja gasilska enota v Občini Pivka. Društvo šteje preko 110 članic in članov. V operativni enoti je 33 članov in članic ter pet pripravnikov in ena pripravnica.

Kulturno društvo Šmihel je prejelo plaketo za prispevek k obogatitvi kulturnega življenja v občini in širše, za vzgajanje novih rodov v kulturi in ob 35-letnici delovanja društva. Trenutno pod okriljem društva deluje šest sekcij: Mešani cerkveni pevski zbor, Otroški pevski zbor Sonce, Moška pevska skupina Zgun, Ženska vokalna skupino Šmihel, Vokalna skupina Iskrice in Vokalna skupina Izvir.

Kvartet Sonček je prejel plaketo ob 30-letnici delovanja ter za njihov prispevek h kulturni bogatitvi občine. Pevce pod umetniškim vodstvom Mateja Penka druži predvsem želja po prepevanju in se radi odzovejo vsakemu povabilu. Znani so po organizaciji Sončkovega pomladnega pozdrava. Prepevali so na številnih odrih po Sloveniji, v zamejstvu in tujini. Sodelovali so s številnimi priznanimi slovenskimi umetniki in izdali več zgoščenk.

Društvo Hiša kulture pa je prejelo plaketo ob 25-letnici delovanja ter za pomemben prispevek na področju kulture in umetnosti. Od ustanovitve do leta 2011 se je v njej zvrstilo več sto dogodkov z različnih kulturno–umetniških področij. Nova ekipa, ki se je zbrala leta 2013, je v ospredje postavila vizualno umetnost. Osnova delovanja galerije je razstavni program, ki poteka pod vodstvom kuratorke Mojce Grmek, spremljata ga ustvarjalni in izobraževalni program.


Najbolj brano