Z ankaranske obale odstranili za 50 vreč smeti in kup betonskih odpadkov

Sončno sobotno dopoldne je bilo kot nalašč za sprehod ob morju. Priložnost, da na ta način združijo prijetno s koristnim, je v Ankaranu zgrabilo približno 140 udeležencev čistilne akcije ob dnevu Zemlje.

ANKARAN > Akcijo čiščenja obale od Sv. Katarine do Lazareta sta Občina Ankaran in Krajinski park Debeli rtič pripravila v sodelovanju s Športnim društvom Ankaran, nanjo pa so se odzvali predvsem domačini, ki se jim je pridružila tudi skupina ukrajinskih beguncev z Debelega rtiča. Pomagali so še ankaranski skavti, potapljači Slovenske vojske, suparji iz društva Naredi nekaj za naravo ter VGP Drava in služba za varstvo obalnega morja.

“Nabrali smo nekaj čez 50 velikih vreč smeti in za manjši kamion betonskih odpadkov. Odstranili smo tudi tisti dve drevesi, ki sta na Debelem rtiču zdrsnili s klifa,” je po zaključku akcije povedala ankaranska podžupanja Barbara Švagelj, ki pravi, da so v vrečah prostovoljcev pristali večinoma plastični odpadki. Ponekod, predvsem v zalivu Sv. Jerneja pri Lazaretu, je bilo tudi precej odpadkov, ki jih je na obalo naplavilo morje, denimo plastične mrežice z gojišč školjk.

“Na delih obale, kjer so sprehajalne poti bolj uhojene, je bilo manj odpadkov, kar pomeni, da je veliko ljudi ozaveščenih in odpadkov ne odlagajo v okolje,” ugotavlja podžupanja. Pravi, da ponekod ob obali še ostajajo odpadki, ki jih je treba naložiti na čoln. “Te bomo počistili v naslednjih akcijah.”

V Ankaranu se jeseni pridružujejo akciji Čista obala, sicer pa njihovi naravovarstveni nadzorniki vsak dan hodijo na teren in pobirajo smeti. “Lani v 70 dneh nabrali 86 vreč odpadkov,” je še povedala Barbara Švagelj.


Najbolj brano