Turisti navdušeni, kritiki bi jih odslovili

Potem ko je v obdobju najhujše epidemije po svetu obmirovalo več kot 350 ladij za turistična križarjenja, kasneje pa so lahko imeli ladjarji zaradi strogih omejitev zasedenih le polovico svojih zmogljivosti, zdaj plavajoči hoteli znova režejo valove po svetovnih morjih.

Trgovci, gostinci, prevozniki in turistične agencije so nestrpno odštevali dneve do prihoda prve ladje za križarjenja, ki se bo ob bok potniškega terminala privezala že jutri. Koper se je ne le prebil na seznam najpomembnejših ponudnikov križarjenj, postal je svojevrsten severno-jadranski magnet za ugledne ladjarje. Prva ladja s turisti je priplula v Koper leta 2005, pred 18 leti. Številni dobro služijo na račun obiska potniških ladij, zato pozitivnih finančnih učinkov za lokalno skupnost ne gre zanemariti. Po ocenah mednarodnega združenja turističnih ladjarjev CLIA in sredozemskega združenja potniških pristanišč MedCruise potniki na posamezni destinaciji potrošijo od 80 do 120 evrov. Poznavalci te panoge menijo, da v primeru Kopra turisti porabijo zagotovo vsaj sto evrov.

Turisti iščejo avtentična doživetja, lokalno hrano in pijačo ter stik z domačini. Ko se vrnejo s takšnih izletov, so pristno navdušeni in kar ne morejo prehvaliti izjemnosti izkušnje.

V mesto prihaja kar nekaj ladjarjev višjega cenovnega razreda in ti potniki imajo zahtevnejše turistične želje. Smo destinacija, ki premore raznolikost ponudbe in to mora ostati naša prednost in inovativna priložnost, da se prebijemo na seznam najbolj iskanih ponudnikov teh storitev. Udeležba na izletih po Sloveniji je visoka, zato je večja tudi potrošnja potnikov. Ti iščejo avtentična doživetja, lokalno hrano in pijačo ter stik z domačini. Ko se vrnejo s takšnih izletov, so pristno navdušeni nad naravo in oljčniki, gostoljubnostjo ljudi, domačnostjo vinskih kleti in kar ne morejo prehvaliti izjemnosti izkušnje. Te, kot kaže, niso deležni na drugih destinacijah, ki jih obiščejo na svoji morski poti. Prav zato velja izkoristiti zmagovalno kombinacijo, ki nas dela edinstvene.

A se vsi, kot je razvidno zlasti iz negativnih komentarjev na družbenih omrežjih, ne strinjajo, da bi morali bolje unovčiti ta potencial. Nekateri bi potniške ladje nemudoma izgnali iz mesta. “To so plavajoče greznice, ki v naše morje izpuščajo fekalije.” Pa saj potniki pri nas prav nič ne porabijo, ker imajo vse plačano že v turističnem paketu na ladji,” lahko preberemo. Takšni zapisi presenečajo vse, ki si z obiskom turistov z ladij zaokrožijo zaslužek.

Obenem pa jih bega tudi splošen vtis, da koprska občina in Luka nista najbolj naklonjeni nadaljnjemu razvoju tega turističnega segmenta. Nekatere poteze, prenagljene izjave, premalo odločni koraki, mrtvi tek pri ključnih naložbah, so zanje dovolj zgovoren razlog za skrb.


Preberite še


Najbolj brano