Primorske etape do svetovne serije

Če je smučanje po medijski odmevnosti med slovenskimi spremljevalci tekmovalnega utripa pozimi paradni šport, je na spomladanskem seznamu favoritov v zadnjih petih letih pri vrhu gotovo kolesarstvo. Ni težko uganiti, čemu pri nas tako velika navijaška privrženost disciplini, ki je v 21. stoletju pridobila globalne razsežnosti.

V Tadeju Pogačarju imamo kolesarsko številko ena na svetu, ki ga zaradi njegove zmagovalne raznovrstnosti in napadalnega pristopa, skladnega s sodobnim pojmovanjem športa, primerjajo z najbolj trofejnim kolesarjem vseh časov, Belgijcem Eddyjem Merckxom. Primož Roglič je v dobrem in slabem ljubljenec navijaških src. S filmsko zgodbo od obetavnega smučarja skakalca do vrhunskega kolesarja, ki se po vsakem padcu pobere in vrne močnejši, je pravzaprav magnet za množice.

Ko je Kolesarska zveza Slovenije leta 2014 v Izoli prvič pripravila dirko, ki jo poznamo pod imenom Velika nagrada Slovenske Istre, so tam vrteli pedala Roglič, Mohorič in Tratnik.

Ne upamo si predstavljati, koliko slovenskih privržencev se bo zgrnilo ob cesto na zadnjo majsko soboto v posamični vožnji na čas, če se bo Roglič na Svetih Višarjah potegoval za rožnato majico najboljšega na dirki po Italiji. Giro je imel v preteklih dveh letih čezmejni pridih, potem ko sta posamezni etapi gostovali v Sloveniji in na Primorskem sprožili navijaški naval, najprej proti Goriški in Brdom, naslednje leto pa še v Posočje. Letos rožnate dirke sicer ne bo k nam, kar pa ne pomeni, da bomo prikrajšani za kolesarske užitke.

Dirka po Sloveniji, ki je sredi junija umeščena med Giro in Tour, je sicer rang pod svetovno serijo, a je s svojim terminom privlačna za vrsto prvorazrednih ekip. Privlačni pa bosta tudi etapi na Primorskem, kjer se bo tako kot v preteklih dveh letih, ko je na domači dirki slavil Pogačar, razpletala slovenska pentlja. Navijači se lahko tudi v teh dneh brezskrbno prepuščajo kolesarskemu vznemirjenju ob spremljanju voženj Pogačarja, Rogliča, Mateja Mohoriča, Jana Tratnika ter ostalih iz zlatega slovenskega rodu.

Malokdo pa se spomni, da so si našteti utirali pot proti svetovni seriji na domačih dirkah nižjega ranga. Ko je Kolesarska zveza Slovenije leta 2014 v Izoli prvič pripravila dirko, ki jo v zadnjem obdobju poznamo pod imenom Velika nagrada Slovenske Istre, so tam vrteli pedala Roglič, Mohorič in Tratnik. Tri leta pozneje je bil v karavani takrat še nadebudni Pogačar. Lani je dirko v Izoli na petem mestu končal Matevž Govekar, ki je včeraj vrtel pedala na belgijski klasiki svetovne serije.

Vprašanje, kdo bo naslednji, bi bilo predrzno, a sleherna dirka odpira možnost dokazovanja kolesarjem, prirediteljem, gostiteljem in tudi turističnim ponudnikom. Tako bo tudi danes na Goriškem.


Preberite še


Najbolj brano