Čistilki bosta postali del občinskega kolektiva

Piranski župan Andrej Korenika se je odločil, da bo občina zaposlila čistilki, občinski svetniki pa so odločitev podprli. Doslej je občinske prostore na Tartinijevem trgu čistila ekipa zunanjega izvajalca čiščenja, po objavi javnega razpisa pa bosta izbrani čistilki postali del občinskega kolektiva.

Z zaposlitvijo dveh čistilk bodo prekinili dosedanjo prakso outsourcinga storitve čiščenja v občinski palači. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Z zaposlitvijo dveh čistilk bodo prekinili dosedanjo prakso outsourcinga storitve čiščenja v občinski palači. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Čistilki, ki bosta uspeli na javnem razpisu, bodo zaposlili za poln delovni čas, kar bo občino na leto stalo 23.880 evrov, s tem pa bodo prekinili dosedanjo prakso outsourcinga storitve čiščenja v občinski palači. Doslej je za čiščenje skrbela agencija Celovite storitve, ki pa ji je pravkar potekla pogodba z občino in je župan Andrej Korenika dobil priložnost, da za čiščenje poskrbi na drugačen način.

“Prepričan sem, da je storitev čiščenja pomembna za vsak kolektiv in da je prav, da to storitev opravljajo članice in člani kolektiva. Da je prav, da tudi občina zelo jasno pove, da manj plačana dela niso manj vredna. Da so ljudje, ki opravljajo to delo, pomembni za nas. Da nam je njihovo dostojanstvo bolj pomembno od domnevnih prihrankov,” je poudaril župan Korenika. Obenem upa, da bo občina dala zgled tudi drugim javnim institucijam, ki imajo možnost zaposlovanja čistilk, pa se tej možnosti izogibajo.

Bi lahko podobno storili tudi drugi občinski javni zavodi? Razmislek župana in svetnikov gre v to smer. Denis Fakin (Lista GGM), vodja športnih objektov in naprav v Športnem in mladinskem centru Piran pravi, da bi morda veljalo oblikovati enoto, ki bi čistila v vseh občinskih organizacijah. Pravi, da so “njihove” čistilke preobremenjene, da imajo višek ur, ki jih ne morejo uporabiti, nadur pa jim ne morejo izplačati. Da so jim lani z njihovim privoljenjem izbrisali celo dopust in da se bo verjetno podobno zgodilo tudi letos.

Občina bi potrebovala nekakšen svoj mobilni čistilni servis, se strinja Mojca Švonja (SD), a ne le to - predlaga tudi oblikovanje mobilne ekipe hišnikov, ki bi znala v javnih zavodih postoriti različna dela, kar bi zmanjšalo stroške, ki nastajajo, ko zaradi neznanja posameznega hišnika morajo poklicati strokovnjake in plačati za njihov obisk.


Najbolj brano