S potujočo ambulanto Po poti zdravja

Promocija zdravega življenjskega sloga, uravnotežene, lokalno pridelane prehrane in gibanja s pomočjo tako imenovane potujoče ambulante je namen projekta Po poti zdravja, v katerem sodeluje več partnerjev z vodilno Bolnišnico Sežana.

Na prvi delavnici so program pričeli s telovadbo.  Foto: Olga Knez
Na prvi delavnici so program pričeli s telovadbo.  Foto: Olga Knez

KRIŽ, SEŽANA > Strokovni kader Bolnišnice Sežana, ki jo že več kot dve desetletji vodi direktorica Silvana Šonc, bo z dietetiki in fizioterapevti ozaveščal lokalno prebivalstvo Krasa in Brkinov o pomenu zdravega življenjskega sloga in gibanja ter lokalno pridelane hrane za zdravje. Ponudniki lokalno pridelane prehrane pa se bodo povezovali z namenom skupnega nastopa na trgu in promocije.

“Cilj projekta je vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med zdravstveno institucijo in kmetijskimi gospodarstvi. To pomeni združiti lokalno prebivalstvo različnih starostnih skupin na ekoloških in turističnih kmetijah ter jim približati zdrav način življenja in zavedanje o kakovosti bivanja. Ozavestiti jih želimo o pomenu kombinacije uravnotežene prehrane in telesne aktivnosti za ohranjanje in izboljšanje zdravja. Prav tako želimo poudariti pomen zdravega načina prehranjevanja v procesu zdravljenja in rehabilitacije, tako v domačem kot tudi bolnišničnem okolju, saj je po statističnih podatkih od hospitaliziranih polovica starejših od 65 let in nekaj mlajših od 20 let. Tako so poleg otrok in nosečnic krhka populacija prav starejši, ki zahtevajo dodatno nego in skrb ter zdravstveno oskrbo,” je poudarila direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc.

Delavnice na ekoloških in turističnih kmetijah

V teh dneh so že izpeljali prvo delavnico na vinogradniški in vinarski kmetiji Pri Starčih v Križu, kjer sta zbrane sprejeli mlada prevzemnica kmetije Katjuša Tavčar in njena mama Milena Tavčar kot nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Po uvodnem pozdravu vodje projekta Adrijane Šonc so program pričeli s telovadbo, kjer je razgibavanje vodila fizioterapevtka Silvana Janežič. Dietetičarka Nadja Righetti je predstavila pomen prehrane in gibanja za zdravje človeka. Direktorica sežanske bolnišnice pa se je osredotočila predvsem na pomen zdravega načina prehranjevanja v procesu zdravljena in rehabilitacije v domačem okolju kot tudi v bolnišnični oskrbi.

Udeleženci so izkoristili priložnost, da jim je dietičarka Tjaša Ludvik izmerila krvni tlak in krvni sladkor, katerega vrednosti so bile pri vseh v mejah normale. V degustacijo je gostujoča kmetija v Križu ponudila lokalno in domačo kulinariko od kraškega pršuta, pancete, domačega kozjega sira z zelišči, zeliščnega namaza, repe z ječmenom do pečenega jabolka z domačo marmelado. Na kmetiji pridelujejo tudi hladno stiskano olje iz grozdnih pešk; za en liter olja je potrebno kar 18 kilogramov pešk. Zbrani so degustirali tudi olje iz grozdnih pešk, teranov sok in teran, ki je že v preteklosti veljal kot zdravilno vino.

V okviru projekta so že izdali dve boršuri o prehranski opori (po osteroporoznem zlomu in po možganski kapi), v tisku pa sta še dve (o prehranski podpori za ledvične bolnike in za kronične ledvične bolnike).

Z delavnicami bodo nadaljevali v prihodnjih mesecih. Poleg Milene Tavčar so sodelujoči partnerji projekta Po poti zdravja še: Trgovina in storitve Sirah z Golca, Turistična kmetija z nastavitvami Miro Stojan Benčič s Filipčjega Brda, Biodinamična izletniška kmetija Pri Kamnarjevih z nosilko dopolnilne dejavnosti na kmetiji Ivano Venier Stancich iz Volčjega Grada in Emilija Lipušček z Dujčeve domačije Škoflje.


Najbolj brano