Maljevac v Ajdovščini in Novi Gorici o urejanju stanovanjskega področja

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je na delovnem obisku v Ajdovščini in Novi Gorici seznanil z aktualnimi projekti in izzivi na področju stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe. “Vse projekte, ki so mogoči, bomo podprli,” je obljubil za prvi sklop, “ker je pomembno vsako stanovanje.”

Na ministrstvu za solidarno prihodnost bodo prisluhnili terenu. Foto: Luka Carlevaris
Na ministrstvu za solidarno prihodnost bodo prisluhnili terenu. Foto: Luka Carlevaris

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > Ajdovščina je po številu stanovanjskih novogradenj trenutno na drugem mestu v državi, župan Tadej Beočanin pa je z direktorjem stanovanjskega sklada Tomažem Pliberškom in s sodelavci ministru za solidarno prihodnost Simonu Maljevcu, ki je v Ajdovščini s svojo ekipo začel serijo regijskih obiskov, predstavil aktualne projekte in izzive. Med drugim hiše za mlade, gradnjo novega doma za starejše in oskrbovanih stanovanj ter druge pobude za kakovostno starost.

Starega doma ne bodo rušili

Minister si je ogledal gradbišča na Ribniku ter napovedal, da bodo obstoječo stavbo doma starejših napolnili z novimi vsebinami. Prisluhnil je tudi vodstvu doma, kjer podobno kot v ostalih izpostavljajo problem pomanjkanja kadrov. “Direktorica vidi glavni vzrok v višini plač. Verjamem, da bomo že v okviru pogajanj, ki trenutno potekajo, naredili korak naprej. Ampak to samo začasno reši problem. Smo starajoča družba, potrebe po storitvah bodo naraščale, zato moramo iskati še druge načine pridobivanja kadrov,” je dejal minister.

Tudi o Majskih poljanah

V Novi Gorici so ministru predstavili projekt za novo stanovanjsko sosesko na Majskih poljanah. “Upamo, da tudi z njihovo pomočjo zagotovimo zemljišča in najdemo ustrezen način financiranja, da čim prej pridemo do teh stanovanj,” se nadeja župan Samo Turel. Minister je napovedal, da bodo z občinami preverili, kateri projekti so izvedljivi v prihodnjih letih. “Vse projekte, ki so mogoči, bomo podprli, ker je pomembno vsako stanovanje. Financirani ne bodo prek javnega razpisa, ampak prek stanovanjskega sklada,” je pojasnil. Kot je povedal župan, se občina nadeja podpore tudi pri načrtovani gradnji oskrbovanih stanovanj ob Kornu, predvsem prek nepremičninskega sklada zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Z gostom sta govorila tudi o vzpostavitvi mreže dnevnih centrov na podeželju, te pobude prihajajo zlasti s Trnovsko-Banjške planote, ter o organizaciji pomoči na domu. To naj bi v prihodnje namesto doma upokojencev izvajal nov zavod.


Najbolj brano