Kdo vse kuri pod medijskim kotlom?

Ustavni sodniki menda še niso zares razmišljali, ali je novela zakona o RTV skladna z ustavo. Minule tedne so porabili za sklepanje o tem, ali bi ob ugotovljeni neustavnosti to utegnilo koga nepopravljivo prizadeti. V zadovoljstvo (in veselje) nekaterih so našli morebitne oškodovance. To ni niti javnost niti niso ustvarjalci programov, to so funkcionarji RTV. O tem, da jih zaščitijo pred mogočimi oškodovanji, si v senatu niso bili enotni: pet sodnikov je bilo za, tri sodnice pa so bile proti.

Ustavno sodišče je eden najpomembnejših odločevalcev v državi, na sodnikih je tehtanje o ustavnosti in zakonitosti ter tudi pravičnosti, od njih pričakujemo tako znanje kot modrost in ne nazadnje držo. Večinske odločitve ustavnih sodnikov so dokončne, a bi bilo preveč enostavno skomigniti, da je nad njimi le modro nebo. Na predlog predsednice oziroma predsednika republike jih z dvotretjinsko večino izvoli državni zbor. Njihov mandat traja devet let, ker ni ponovljiv, se jim ni treba ukvarjati s politično naklonjenostjo. A jo morajo imeti tako za nominacijo kot za izvolitev, morebitne politične zamere ali kakšna karierna lisa pa so lahko razlog za trd pristanek. Spomnimo denimo na neizvolitev Andraža Terška in tudi na zavrnitev Marka Pavlihe v sodnika enega od evropskih sodišč. Obema so se “zgodile” fige v žepih odločevalcev ...

Tole z RTV ni v redu. Je po meri “prekaljenih” politikov, ki bodo zadeve urejali tako dolgo, da ne bo več česa urejati.

Politična razklanost slovenske družbe naj bi tekla po vsej družbeni lestvici. Videti je, da se vrzel na njej širi proti vrhu, da jo poganjata (tudi) napuh in stremuštvo, ki ju tam spodaj, kjer se sprašujejo, ali si lahko privoščijo današnji kruh ali pa le včerajšnjega s popustom, nimajo ne časa ne energije zalivati.

Ljudstvo postaja utrujeno. In tudi nejevoljno. Od izvoljenih odločevalcev pričakuje, da bodo probleme, za katere sicer razume, da niso od včeraj, da se jih veliko kopiči skozi kratko zgodovino naše države, reševali čim bolj brezšivno in neslišno, če pa že bo cirkus, pa naj bo vsaj dober. A nič od tega, kvečjemu podrta razmerja, porušeno zaupanje in načeta družba. Seveda ni res, da so krivi vsi enako: ples gre veliko bolj na živce užaljenim nevestam, ki niso bile povabljene, da bi izbirale.

Tole z RTV ni v redu. Je po meri “prekaljenih” politikov, ki bodo zadeve urejali tako dolgo, da ne bo več česa urejati. Z informativnimi mediji še ni bilo tako slabo, kot je zdaj, ko je videti, da jih želi neka nevidna roka “trga” zamenjati z navideznimi mediji, novinarje pa z aktivisti. Eksperiment se na dolgi rok gotovo ne bo izšel, to lahko napovemo, kot tudi to, da se bo v njem opeklo veliko tistih, ki kurijo pod slovenskim medijskim kotlom.


Preberite še


Najbolj brano