Ognjeni bistriški pustni spektakel (foto)

Pokanje, zvonjenje, grmenje, dim, saje in ogenj … vse to in še več je ponudil včerajšnji dveurni spektakel, ki ga je prinesla 26. pustna povorka Pust je pršu. 26 tradicionalnih in sodobnih pustnih skupin, skupno pa več kot 1300 pustnih mask je bilo prava paša za oči in nekoliko manj za ušesa.

Z Dolnjega Zemona so priveslali vikingi. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Z Dolnjega Zemona so priveslali vikingi. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Zimo so preganjale prav vse domače tradicionalne pustne skupine: podgrajski in hrušiški škoromati, šjme s Topolca, pa pregarske, vrbovske in vrbiške šjme. Manjkali niso niti redni gostje povorke Ćićski in Munski zgončari iz sosednje Hrvaške, koranti iz Hajdine in Pustarji z Grgarskih Raven.

Tudi tokrat sta si na povorki v Ilirski Bistrici tradicija in sodobnost podajala roki, manjkalo pa ni niti aktualnih družbeno-političnih tem. Tako so v hrvaškem Pasjaku bučno proslavili padec meje, iz Jelšan, kjer se že veselijo poletne sezone brez gneče na cesti, pa so prinesli kar kontrolno mejno hiško, ki je zdaj ne potrebujejo več. Tudi na Kalu ne zaostajajo, saj so odprli ambulanto za neopredeljene paciente.

Množico obiskovalcev so navdušile tudi ostale skupine. Pravi filmski spektakel so uprizorili Kočanci z “Norim Maxom”, z Dolnjega Zemona so priveslali vikingi, z Beuga kamna (vasi Bač, Knežak, Koritnice in Zagorje) pa so prišli Mehikaci in s seboj pripeljali tudi Donalda Trumpa.

Skupina iz Postojne je v Bistrico pripeljala plesni klub, pivška Šmihelska dolina pa kmetijo, iz “Doline ljubavi” (Novokračin) so prišle drakule, iz Kosez planinci, bistriško društvo Bas šport pa je v deželo pod Snežnik preselilo Eskime.


Najbolj brano