Najboljši cvetoč grm za moj vrt

Da ne bomo brezglavo kupovali v bogato založenih vrtnarijah in vrtnih centrih, se raje prej pozanimajmo o zanesljivih, dobrih in lepo cvetočih vrstah grmovnic.

Čeprav pri oblikovanju vrtov cvetovi niso prioriteta, pač pa nekakšen dodatek, bonus, ki ga ponujajo številne rastline, se večina navdušuje ravno nad bogastvom cvetja nekaterih grmovnic. Da ne bomo (ponovno) brezglavo kupovali v bogato založenih vrtnarijah in vrtnih centrih, si poglejmo nekaj zanesljivih, dobrih in lepo cvetočih vrst grmovnic po sezonah.

Spomladi cvetoči grmi

Majnik, španski bezeg (Syringa spp. in hibridi)

Izpostavljenost: polno sonce; prenese nekaj svetle sence

Čas cvetenja: konec aprila do maja; pri pocvitajočih še poleti

Barve cvetov: vijolična, roza, bela

Odprite okna v toplem majskem dnevu in verjetno vas bo pozdravila opojna, nezgrešljiva dišava spomladi cvetočih majnikov. Kultivarji zgodnje, srednje in pozne sezone podaljšajo čas cvetenja za najmanj šest tednov. Ponovno cvetoče sorte cvetijo enkrat spomladi in ponovno poleti do jeseni. Na voljo so tudi nizke gosto rastoče sorte v seriji Bloomerang in Flowerfesta, ki so primerne tudi za najmanjše gredice in celo za cvetlične lonce.

Odlična serija sort Flowefesta ponuja nizke, dišeče in pocvitajoče sorte španskega bezga.

Sleči in azaleje (Rhododendron spp.)

Osvetlitev: delna do svetla senca

Čas cvetenja: vrhunec cvetenja običajno sredi pomladi, poznamo pa zgodne in pozne sorte

Barve cvetov: odtenki rožnate, bele, vijolične, škrlatne, oranžne in rumene

Številne sorte, ki so cenjene zaradi svojih spektakularnih spomladanskih cvetov, so vednozelene in vrt krasijo vse leto. Njihova velikost in oblika sta različni, od nizko rastočih pokrovnic do visokih grmov. Na večini slovenskih vrtov je treba oskrbeti za rastišče in jim nasuti precejšen sloj kislega substrata.

Azaleje so na voljo v številnih barvah in močno obarvajo pomlad. Foto: Plantipp

Forzicija (Forsythia spp.)

Izpostavljenost: polno sonce do delna senca; najbolj cveti na sončnih legah

Čas cvetenja: od zgodnje do sredine pomladi

Barve cvetov: rumena

Živahni kanarčkovo rumeni cvetovi forzicije so kot prvi sončni žarek po temnih zimskih dneh, z obilico cvetov prekrijejo vsako obokano vejo. Cvetenje traja do dva tedna. Zaradi prave eksplozije rumenih cvetov je ta grm vreden sajenja kljub kratkemu času cvetenja. Zelo hvaležen je tudi za poljubno obrezovanje in je primeren za zelo nezahtevna tla. Je pa ta konkretna rumena pojava bolj zahtevna za res domišljeno vključevanje v vrt kot celoto.

Rumena forzicija se bori za pozornost ob beli magnoliji. Foto: pixabay.com

Brogovita (Viburnum carlesii)

Osvetljenost: delno do polno sonce

Čas cvetenja: april

Barve cvetov: bela, roza

Ta razkošni grm konec marca požene grozde pastelno rožnatih popkov, ki se odprejo v kupolaste grozde belih ali rožnato obarvanih cvetov. Dodatek k lepoti cvetov je omamna dišava, podobna začimbnemu kolaču, zaradi katere je ta izjemna vrsta čudovit dodatek na vrtu. Poleg te je na voljo še kar nekaj zelo dobrih brogovit in večina ni zahtevnih za gojenje.

Vajgela (Weigela florida)

Izpostavljenost: polno sonce; prenaša delno senco.

Čas cvetenja: sredi do pozne pomladi, z redkejšim ponovnim cvetenjem poleti in jeseni

Barve cvetov: odtenki rdeče, roza, bele in rumene

Vrtnarji obožujejo ta priljubljeni grm ne samo zaradi obilice belih ali rožnatih cvetov na usločenih vejah, temveč tudi zaradi zelo enostavnega gojenja brez posebnih zahtev po tleh. Cvetje v obliki trobente je navadno polno čebel. Vse več je tudi nizkih sort, posebnost pa so pocvitajoče sorte, kot je vajgela All Summer Red, ki v rdeči barvi cveti neprestano od pomladi do jeseni.

Poznamo tudi pisanolistne sorte vajgel. Foto: pixabay.com

Poleti (in jeseni) cvetoči grmi

Vrtnica (Rosa spp.)

Izpostavljenost: polno sonce

Čas cvetenja: od zgodnjega poletja do jeseni

Barve cvetov: odtenki rdeče, roza, bele, rumene in marelično oranžne …

Vrtnice so stalnica, po upadu zanimanja zaradi številnih bolezni zdaj doživljajo preporod. Na voljo je zelo veliko res odpornih sort z modernim videzom ali pa takim, ki spominja na stare sorte. Če izberemo prave sorte, ne bo veliko dela, saj odpadeta zalivanje, škropljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi, le na gnojenje ne pozabimo. Številne vrtnice so za mnoge najboljša izbira, ker res dobro pocvitajo celo poletje in jesen.

Latasta hortenzija (Hydrangea paniculata)

Osvetljenost: delno do polno sonce

Čas cvetenja: pozno poleti do jeseni

Barve cvetov: v osnovi predvsem belo, lahko bledo zeleno, mnoge postarijo v rožnate odtenke

Hortenzije so eden redkih cvetočih grmov, ki spektakularno cvetijo tudi v delni senci. Ta tip hortenzije navdušuje z zelo bogatimi stožčasto oblikovanimi socvetji, ki ne odcvetijo kar tako, pač pa kar trajajo in trajajo. Še več, mnoge sorte se kasneje obarvajo bolj ali manj intenzivno rožnato, kar za vrt in nas pomeni pravo predstavo. So zdrave, izogibamo se predvsem suhih mest, saj ljubijo zmerno vlažna do vlažna tla.

Za lataste hortenzije so značilna bujna s0cvetja. Foto: pixabay.com

Metuljnik (križanci Buddleia)

Izpostavljenost: polno sonce

Čas cvetenja: od julija do oktobra

Barve cvetov: odtenki rožnate, vijolične ali bele

Metuljevi grmi, kot jim radi rečemo, saj jih metulji naravnost obožujejo, imajo medeno dišeče cvetove, ki se jim ne morejo upreti ne le metulji, pač pa tudi čebele in drugi opraševalci. Najlepši so, če jih vsako leto pred sezono porežemo nizko, da poženejo močnejše in dolge poganjke, ki razvijejo večja socvetja.

Tudi novejše kompaktne sorte metuljnikov privabljajo metulje. Foto: Plantipp

Kletra (Clethra alnifolia)

Osvetljenost: delna senca

Čas cvetenja: konec julija do avgusta

Barve cvetov: bela ali roza

Kletra je ena redkih cvetočih grmovnic, ki bodo cvetele v senčnih legah in odišavile zrak s sladkobnim vonjem, hkrati pa bo še privlačna za metulje in čebele. Vpadljiva bela socvetja se pojavljajo štiri do šest tednov, poudarijo pa jih temni, bleščeče zeleni listi, ki se jeseni obarvajo v privlačne rumene odtenke.

Clethra alnifolia bo odišavila tudi senčne predele vrta. Foto: pixabay.com


Najbolj brano