Kdaj bo med nadzorniki Luke tudi Ankarančan?

Ankaranska opozicija, združena v klub svetnikov Vsi smo Ankaran in Gibanje Svoboda, je kritično sprejela odločitev prejšnjega občinskega sveta, da podpre predlog koprske občine in imenovanje Boruta Škabarja kot predstavnika lokalne skupnosti v nadzornem svetu Luke Koper. “Če bi imeli Ankarančani svojega predstavnika, bi bolj ažurno imeli informacije, pomembne za našo občino,” v imenu opozicije poudarja Aleksander Pahor.

ANKARAN > Nove člane nadzornega sveta Luke Koper so na izredni skupščini imenovali v začetku februarja, vendar je dobil Borut Škabar soglasje k imenovanju že lani. Najprej svetnikov Mestne občine Koper, zatem še ankaranskega občinskega sveta. Svoj položaj v nadzornem svetu Luke Koper je namreč kot predstavnica lokalne skupnosti zapustila Tamara Kozlovič, saj je postala poslanka državnega zbora, koprska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in njen predsednik Janez Starman pa so namesto nje predlagali Škabarja.

Opozorila jih je že sušilnica blata

Kolesje Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki zastopa delničarje delniške družbe Luka Koper, se je vrtelo počasi, do letošnjega 6. februarja, ko je SDH zahtevala sklic izredne skupščine. Na njej so se poleg ostalega seznanili z odstopom Tamare Kozlovič in imenovali novega predstavnika lokalne skupnosti, Boruta Škabarja.

Gregor Strmčnik

župan Občine Ankaran

“Stališče Občine Ankaran je, da kot lokalna skupnost ne sodi v organ kapitalske družbe, v tem primeru v nadzorni svet delniške družbe Luke Koper.”

Prav to, da ga je na ta položaj predlagala koprska občina, ankaranska pa se je samo strinjala (Škabar se je lani junija ankaranskim svetnikom tudi predstavil, vendar so zadnje lokalne volitve prinesle nove politične obraze, ki s potezami predhodnikov niso bili seznanjeni), je vznejevoljilo trenutno ankaransko opozicijo. “Občinski svetniki Vsi smo Ankaran in Gibanje Svoboda si želimo, da bi imela tudi Občina Ankaran svojega predstavnika v nadzornem svetu Luke Koper in v vseh ostalih nadzornih svetih oziroma svetih zavodov, kjer smo solastnik ali soustanovitelj z Mestno občino Koper,” so odločni v klubu svetnikov Vsi smo Ankaran in Gibanje Svoboda.

Informacije, ki so pomembne za občino, so jim nazadnje zmanjkale ob sušilnici blata, ki jo Marjetica Koper načrtuje ob Centralni čistilni napravi na ozemlju ankaranske občine. Čeprav je Ankaran po delitveni bilanci soustanovitelj Marjetice, teh informacij ni imel. “Za sušilnico blata Marjetice Koper, locirano na ankaranskem ozemlju, smo reagirali šele po poročanju medijev,” pravi Aleksander Pahor, občinski svetnik Vsi smo Ankaran, ki je sicer na začetku prejšnjega mandata sodil med najožje sodelavce koprskega župana Aleša Bržana.

Aleksander Pahor

občinski svetnik Vsi smo Ankaran

“Menimo, da bi Ankarančan mogoče lahko bolje zastopal interese Ankarana.”

Čeprav izpostavljajo, da Borut Škabar ni sporen kandidat, pravijo še: “Menimo, da bi Ankarančan mogoče lahko bolje zastopal interese Ankarana.”

“Občina ne sodi v nadzorni svet Luke Koper”

Predstavnika lokalne skupnosti v Luki Koper predlaga v izvolitev občina ali občine, na območju katerih leži kopenski del območja pristanišča. Torej občini Koper in Ankaran.

Župana Gregorja Strmčnika smo vprašali, kako komentira predlog opozicije in zakaj Ankaran ni predlagal svojega predstavnika. “Stališče Občine Ankaran je, da kot lokalna skupnost ne sodi v organ kapitalske družbe, v tem primeru v nadzorni svet delniške družbe Luke Koper,” pravi.

Borut Škrabar je lani junija ankaranskemu občinskemu svetu podal svojo vizijo luškega razvoja, v kateri se je zavzel za trajnostne rešitve. Ankarančanom je bil všeč. Strmčnik dodaja, da Škabar živi v središču Kopra ter je seznanjen s problematiko sobivanja s pristaniščem in z negativnimi vplivi pristaniške dejavnosti na okolje in okoliške prebivalce.

“Nadzorni svet je neodvisen organ in tudi vsak član nadzornega sveta je neodvisen. Noben organ družbe in tudi ne posamezen delničar, družbenik ali lokalna skupnost mu ne more dajati obveznih navodil. Mora pa kot član nadzornega sveta upoštevati interes družbe in interesi Luke Koper so izrazito in ozko kapitalski ter so v marsičem ali celo večinsko v nasprotju z interesi lokalne skupnosti Ankarana in Občine Ankaran,” svoje mnenje o (ne)članstvu v nadzornem svetu še pojasni Strmčnik.

Podpore Škabarju pa še danes ne bi odrekel, saj meni, da so njegova stališča do gradnje tretjega pomola, preoblikovanja in prestrukturiranja pretovorne dejavnosti, elektrifikacije, vzpostavitve omilitvenih ukrepov pristaniške dejavnosti enaka, kot jih zahteva Občina Ankaran.

Za mnenje smo vprašali še Mestno občino Koper. “Ker je pristanišče neločljivo povezano z lokalno skupnostjo, v kateri posluje, je tudi nujno, da Mestna občina Koper prek svojega predstavnika sodeluje pri nadzoru nad vodenjem družbe in njenih poslov,” pravijo v kabinetu župana Aleša Bržana.

Katera stališča koprske občine glede razvoja Luke Koper pa bo zastopal Borut Škabar? “Od gospoda Škabarja pričakujemo, da bo posebno pozornost namenjal vplivom pristaniške dejavnosti na kakovost življenja v lokalni skupnosti,” še pravijo v koprski občini, pri čemer se očitno strinjajo z ankaranskimi željami.


Najbolj brano