Županovo vino in oljčno olje

V protokolarni dvorani sv. Frančiška v središču mesta so konec prejšnjega tedna razglasili zmagovalce v natečajih za protokolarno županovo vino in oljčno olje.

 Foto: Jakob Bužan/MOK
Foto: Jakob Bužan/MOK

KOPER > Županovi vini v letu 2023 bosta dve, malvazija 2021 iz vinske kleti Vinales Aleša Hrvatina iz Šmarij in refošk Leon 2018 Danijela Peroše iz Srgašev, županovo oljčno olje pa zvrst Stara kortina Janka Bočaja iz Trušk.

V tradicionalnem ocenjevanju se je za županovo vino potegovalo 18 ponudnikov s 36 vzorci vin, med katerimi je komisija pod vodstvom Tamare Rusjan, specialiste za vinarstvo iz KGZ Nova Gorica enajstim pripela zlato odličje.

V konkurenci oljčnih olj je bilo še več ponudnikov. Kar 35 jih je v ocenjevalnje oddalo 47 vzorcev, le trije med njimi pa niso bila deležna zlatega priznanja ocenjevalnega panela pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča. V kategoriji oljčnih olj so podeli tudi drugo in tretje priznanje oziroma naslov prvega in drugega spremljevalca. Obe priznanji sta šli Sašu Čehovinu iz Marezig za istrsko belicdo in zvrst Red Fairytale.

Poleg nagrade Steklarne Rogaška so zmagovalci prejeli podporo pri promocijskih aktivnostih v vrednosti 700 evrov, kot vsako leto pa bo občina Koper za protokolarne namene odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja.

Vsi sodelujoči v ocenjevanju za županovo oljčno olje bodo lahko brezplačno sodelovali tudi v svetovnem ocenjevanju Flos Olei.


Najbolj brano