Biseri niso zgolj hoteli, temveč tudi sobarice v njih

Odločno smo nasprotovali, ko so si največjo turistično skupino v državi hoteli prilastiti Madžari. Javnomnenjska tehtnica se je močno nagnila v stran, ki je bila proti prodaji hotelske in druge zlatnine tujim kupcem. Povrh pa še kupcem blizu Orbanovim krogom. In kaj smo dobili v zameno? Skupina Sava Turizem, ki je v večinski državni lasti in za katero smo tako glasno zahtevali, da ostane v slovenskih rokah, zdaj pridno končuje delovna razmerja še poslednjih redno zaposlenih sobaric. Približno štirideset delavk, ki so - nekatere med njimi tudi več desetletij - zvesto služile Hotelom Bernardin in tam pustile tudi del svojega zdravja, bodo prenesli na zunanje izvajalce. Zakaj? Zaradi optimizacije stroškov. Navkljub nasprotovanju sobaric, navkljub temu, da zunanji izvajalec ne slovi ravno kot vzorni delodajalec, navkljub temu, da delavkam po enem letu dela prenehajo veljati vse pravice, ki so jih pridobile pri prejšnjem delodajalcu, in nenazadnje navkljub temu, da so tovrstne podjetniške prakse izživete tudi pri zasebnih hotelskih verigah.

Hotelirji namreč ugotavljajo, da je najbolje zaposliti jedro stalnih sobaric, ki hotel sčasoma spoznajo do potankosti, so zanesljive, obvladajo jezik (zatorej se gostje nanje lahko obrnejo, ko kaj potrebujejo) in si po potrebi, denimo med prazniki in v poletnih mesecih, pomagati z dodatnimi delavkami, ki jih priskrbijo pogodbeni izvajalci. Ta sistem uporabljajo tudi nekatere verige v Portorožu.

Zakaj ne bi morda prezaposlili člane nadzornega odbora, direktorje ali druge na visokih položajih? Kdo ve, morda bi s tem zares zmanjšali stroške, saj so plače naštetih občutno višje od plač sobaric.

Kakopak pa obstajajo tudi hoteli, v katerih gospodinjska dela v celoti prepuščajo zunanjim izvajalcem. Kot smo izvedeli od nekaterih sobaric, tovrstni izvajalci s svojimi zaposlenimi nemalokrat ravnajo kot z nekakšnimi novodobnimi sužnji. Po komaj dokončani izmeni jih namreč pred hotelom čaka “šef”, ki jih nato v gangsterskem slogu odpelje na delo v drug hotel. Dogaja se tudi, da se delavke, ki v glavnem ne znajo slovensko in jim izplačujejo sramotno nizke plače, od utrujenosti včasih kar zgrudijo na tla, pripovedujejo njihove sodelavke.

Zatorej je povsem razumljivo, zakaj sobarice v Hotelih Bernardin nočejo končati v krempljih tovrstnih delodajalcev. Drži, tudi družba Sava z vsemi svojimi turistični biseri, ki so posejani po državi, mora ostati konkurenčna na trgu. A zagotovo obstajajo še druge rešitve. Zakaj pa ne bi prezaposlili člane nadzornega odbora, direktorje ali druge na visokih položajih? Morda bi tako v Savi zares zmanjšali stroške, saj so plače naštetih občutno višje od plač sobaric.


Preberite še


Najbolj brano