Klemen Kadivec ni hotel poslušati sodbe

Dobra tri leta po napadu v Ankaranu, ki se je končal z umorom Danijela Božića, se je na koprskem sodišču ob izredno strogih varnostnih ukrepih sojenje le končalo. Če je tožilstvo Klemnu Kadivcu, domnevnemu vodji slovenske celice Kavaškega klana, in Črnogorcu Bojanu Stanojeviću očitalo ugrabitev, je sodnica oba obsodila zaradi milejšega protipravnega odvzema prostosti.

Koprsko sodišče je bilo danes bolj zavarovano kot običajno.  Foto: Sijan Pretnar
Koprsko sodišče je bilo danes bolj zavarovano kot običajno.  Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je Domžalčana Klemna Kadivca in Črnogorca Bojana Stanojevića obsodila zaradi protipravnega odvzema prostosti, ne pa ugrabitve in poskusa ugrabitve, kot jima je očitalo tožilstvo. Za protipraven odvzem prostosti Danijela Božića, ki sta ga izvršila na grozovit način, je vsakemu prisodila štiri leta zapora, za odvzem prostosti Žarka Tešanovića pa obema še deset mesecev zapora. Stanojeviću je izrekla štiri leta in devet mesecev enotne zaporne kazni, Kadivcu pa je preklicala pogojno sodbo ljubljanskega sodišča zaradi nasilništva in mu izrekla enotno kazen šestih let in petih mesecev zapora.

Tožilstvo je Kadivcu, Stanojeviću in Draganu Čikojeviću z Okroglega očitalo še kaznivo dejanje hudodelskega združevanja, Kadivcu in Čikojeviću pa še posest orožja, a je sodnica vse tri teh kaznivih dejanj oprostila.

Sodnica je štela, da sta obe kaznivi dejanji, ki sta ju Kadivec in Stanojević zagrešila v sostorilstvu s še drugimi vpletenimi, dokončani (da ne gre za poskus). Božić je 15. novembra 2019 z meganom pripeljal Žarka Tešanovića in Klemna Kadivca do Ankarana, Kadivec ju je tam ločil in Božića zvabil do najete astre, v kateri so ga čakali sostorilci. Ti so ga odpeljali na Okroglo, kjer so ga z zavezanimi očmi odpeljali v gozd, mučili in nazadnje umorili. Med obdukcijo so na njegovem truplu našli številne poškodbe, udarnine, presekanine, raztrganine, strelne rane ... Usoden pa naj bi bil udarec s krampom v glavo.

Kadivec in Stanojević sta Tešanovića za lekarno v Ankaranu napadla, Kadivec ga je s pištolo udrihal po glavi, podrla sta ga na tla, mu zvila roke na hrbtu in ga zvezala z vezicami. Nato bi ga odvlekla do vozila, s katerim bi tudi njega odpeljali na Okroglo. A so občani pravočasno poklicali policiste.

Po lažni najavi bombe še strožji varnostni ukrepi
Sojenje so skoraj vse od začetka jeseni 2021 spremljali strogi varnostni ukrepi. Po dveh lažnih klicih, da je v stavbi sodišča bomba, zaradi česar so pred tednom dni evakuirali stavbo, so bili ukrepi na vhodu v sodno stavbo včeraj še strožji. Pred sodiščem so bili trakovi, na vhodu pa oborožena policista, vse, ki so vstopali v stavbo, so pregledovali policisti in ne varnostna služba sodišča.

Sodišče ne more ugibati, če je bilo v ozadju maščevanje

Glede spremembe kaznivega dejanja je sodnica pojasnila, da ugrabitev stori, kdor koga prisili, da nekaj stori ali opusti. Tožilstvo je v obtožbi zatrjevalo, da so obtoženi Tešanovića in Božića hoteli prisiliti, da opustita trgovino z drogo, da se ne vmešavata v njihove posle in povesta, kam je izginil denar ali droga iz hiše na Okroglem. Šlo naj bi za drogo, vredno 1,5 milijona evrov. Tega pa po presoji sodnice niso dokazali. “Glede poslov s prepovedano drogo na obeh straneh obstajajo samo indici,” je utemeljila svojo odločitev. Možno, da je bilo v ozadju maščevanje, a sodišče ne more ugibati, ugotovi lahko le tisto, kar je podprto z dokazi.

Tožilstvo je zaradi umora zahtevalo preiskavo
Specializirano tožilstvo je na ljubljansko sodišče lani junija vložilo zahtevo za preiskavo zaradi umora Danijela Božića in drugih kaznivih dejanj. Med osmimi osumljenimi sta tudi Kadivec, njegov brat Blaž Kadivec, Drejc Kovač in Stanojević. Njegovo zaslišanje je bilo že nekajkrat preloženo, ponovno ga na sodišče vabijo sredi februarja.

Uresničila le del načrta

Po presoji sodnice so Božiću prostost odvzeli na grozovit način. Kadivec in Stanojević se sicer nista odpeljala na Okroglo, saj so ju policisti pridržali v Ankaranu. “A dokazi kažejo, da je šlo za vnaprej načrtovana dejanja,” je dodala sodnica. Obtožena sta uspela v Ankaranu izvršiti le del načrta, po katerem bi Božića spremljali do Okroglega, kjer se je zgodilo, kar se je, a to ni predmet tega postopka, je pojasnila sodnica.

Pri odmeri kazni je upoštevala, da sta bila tako Stanojević kot Kadivec že obsojena, tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja. Prav tako je upoštevala težo kaznivega dejanja, pa tudi to, da nista imela kritičnega odnosa do tega, kar sta storila, njuna obramba je postopek vseskozi zavlačevala. Sodnica je pojasnila, zakaj ni ugodila predlogom za izločitev dokazov. “Vsi dokazi v sodnem spisu so zakoniti, policija je delovala zakonito in ni presegla svojih pooblastil,” je poudarila.

Sodba še ni pravnomočna. Državna tožilka Tamara Pahor je po razglasitvi že napovedala pritožbo, saj se ne strinja s presojo sodnice. Za Kadivca je tožilka predlagala deset let zapora, za Stanojevića pol leta manj, za Čikojevića, ki naj bi članom združbe dal na razpolago prostore v hiši na Okroglem, pa dve leti in deset mesecev zapora. Na obsodbo se bo zagotovo pritožila tudi obramba, ki je že med sojenjem opozarjala na kršitve pravic obtoženih.

Dokazni postopek je sodnica zaključila že pred dnevi. A ker je odvetnik Branko Gvozdić, ki zagovarja Stanojevića, napovedal, da bi se njegov klient zagovarjal, je obravnavo preložila. Stanojeviću je dala možnost, da to stori tudi pisno. Črnogorca na sodišče v Kopru ni bilo že vse od lanskega aprila, ko je odkorakal iz pripora. A Stanojevića ni bilo v Koper niti danes, prav tako ni poslal pisnega zagovora in zaključnih besed. Njegov zagovornik je vztrajal, da obravnavo preložijo, saj da je zdravnik njegovi stranki zapovedal dva tedna strogega mirovanja. Odvetnik je predlagal še, da dokazni postopek znova odprejo, saj da so na sojenju domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana v Ljubljani prišli do novih dokazov glede GPS naprav v najetih avtomobilih.

Odvetnik Gvozdić je pred današnjo obravnavo predlagal tudi izločitev sodnice Nataše Tomazini Tonejc, a je ta vse predloge obrambe zavrgla in napovedala razglasitev sodbe. Ker Kadivec ni hotel poslušati, kako je odločila, so ga pravosodni policisti odpeljali v ljubljanski pripor.


Najbolj brano