Z dveh lokacij so za prebežniki odstranili več kot tono odpadkov

Ob cesti pod Socerbom proti italijanski meji je bilo minuli četrtek še eno od večjih odlagališč odpadkov, ki jih za seboj puščajo migranti. Le nekaj deset metrov od odlagališča smo opazili skupino moških, najbrž prebežnikov, ki so po cesti pešačili proti Italiji. Pogled na isto lokacijo je že nekaj dni drugačen - pot ob cesti je očiščena.

Večje  odlagališče  so   domači  gasilci  odkrili  med  pregledom  požarnih  poti.
Večje odlagališče so domači gasilci odkrili med pregledom požarnih poti.  

SOCERB, ČRNI KAL > Migrantska pot, ki je predvsem v drugi polovici lanskega leta pljusknila na območje koprskega podeželja, se kaže tudi v številnih odlagališčih, na katere opozarjajo domačini in krajevne skupnosti. Večja odlagališča so tako na območju, ki meji s Hrvaško, kot tudi na tistem ob meji z Italijo.

Predsednik sveta krajevne skupnosti Črni Kal Pavel Frank je povedal, da domačini v okolici vasi in v gozdu opažajo številna odlagališča, nekaj je tudi večjih. Ponekod so celo nekakšni tabori.

1440

kilogramov odpadkov so z dveh lokacij odstranili delavci Marjetice

Kar nekaj večjih odlagališč so opazili tudi med pregledom požarnih poti, eno večjih, denimo, od Socerba proti Malemu Krasu. Na odlagališča opozarjajo tudi izletniki in pohodniki. Domačini so že predlagali, da bi organizirali čistilno akcijo. Podobno kot minulo nedeljo, ko so Tifozi pomagali pri odstranjevanju smeti na območju Rakitovca in Zazida.

Pod Socerbom, tik ob cesti proti Italiji, je bil minuli četrtek še tak prizor. Foto: Sijan Pretnar

Že nekaj dni pa na isti lokaciji ni več smeti, ki so jih za seboj pustili migranti. Foto: Sijan Pretnar

Frank je še dodal, da bodo skupaj z občino in Marjetico pripravili načrt, kako ukrepati. Na to temo se bodo v teh dneh pogovorili tudi s koprskim županom Alešem Bržanom.

Frank je povedal, da imajo domačini ob srečanjih s prebežniki različne občutke. “Neprijetno je, če sam srečaš skupino tujcev,” je povzel občutke, zlasti domačink, ki so tujce srečevale ob rekreaciji v okolici vasi. Sam jih je pred domačo hišo srečal dvakrat in jim ponudil pijačo.

Skupina tujcev na poti proti Italiji Foto: Sijan Pretnar

Ob cesti proti Prebenegu je bilo še prejšnji četrtek eno večjih odlagališč odpadkov, ki so jih pustili migranti. Poleg kupov oblačil, čevljev, tudi otroških ali ženskih, plastenk, spalnih vreč, smo opazili tudi raztrgane dokumente, ki so jih migranti dobili na Hrvaškem. Za mnoge je bila to očitno točka, na kateri so se preoblekli, preden so odkorakali proti Italiji. Eno takšnih skupin smo na cesti proti Prebenegu, prvi vasici čez italijansko mejo, srečali tudi pred dnevi.

Med odpadki so bili tudi čevlji manjše številke. Foto: Sijan Pretnar

A je pogled na pot ob cesti že nekaj dni povsem drugačen. Na koprski občini so pojasnili, da je medobčinska uprava (MU) Istre letos obravnavala odlagališče na območju Socerba, v bližini državne meje z Italijo, ter odlagališče v bližini naselja Črni Kal. Delavci komunalnega podjetja Marjetica so smeti že odstranili, so dodali. Skupno so odpeljali 1,44 tone odpadkov - obutev, oblačila, embalažo, nahrbtnike, spalne vreče, odeje ... Drugih prijav na medobčinski upravi letos niso dobili, tik pred koncem lanskega leta so “obravnavali” še odlagališči v Ospu in Gabrovici.

Med smetmi so bili tudi strgani dokumenti hrvaških organov. Foto: Sijan Pretnar

Ko na MU Istre dobijo prijavo in ugotovijo, da je odlagališče odpadkov nedvomno posledica nezakonitega prehoda državne meje, o tem obvestijo koprsko policijsko postajo. Policija nato evidentira lokacijo, z zapisnikom potrdi, da gre za odpadke, ki so jih za seboj pustili migranti, ter seznani urad za oskrbo in integracijo migrantov ter medobčinsko upravo, ta pa uvede postopek in Marjetici odredi sanacijo.

Delavci Marjetice so odstranili embalažo, odeje, spalne vreče ... Foto: Sijan Pretnar

Na medobčinski upravi še pojasnjujejo, da je dostop do odlagališč včasih zaradi težavnega terena (strmega pobočja ali notranjosti gozdov) otežen in je za intervencijo potrebnih nekaj več logističnih priprav.


Najbolj brano