Šampioni in šampinjoni

Besedna igra iz naslova nekoliko poenostavljeno povzema prednosti in pasti premika športa pod novo streho, ki se je zgodil z novim zakonom o vladi, v kateri je nekaj novih in nekaj glede področij dejavnosti spremenjenih ministrstev. Po novem bo Slovenija imela tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Prej je šport sodil v okvir ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Po ocenah nekaterih poznavalcev je premik športa pod novo streho po meri šampionov. Temu v prid gre kar nekaj argumentov. Vrhunski šport je po eni strani velik porabnik denarja, ta pa nastaja v gospodarstvu. Tesnejše sodelovanje obeh dejavnosti gotovo koristi, saj so po drugi strani vrhunski športniki danes, ko se vsa njihova dejavnost dogaja pred televizijskimi kamerami, tudi odličen živ oglaševalski pano.

Le če bomo vse otroke strokovno in še v večjem obsegu vodili skozi šport, bomo prepoznali in razvili vse nove talente, ob katerih se bodo, ko bodo šampijoni, spet radi slikali politiki.

Zimsko turistični kraji v Alpah so že dolgo pred slovenskimi privabljali turiste z vseh koncev sveta k sebi s pomočjo svojih smučarskih šampionov, ti pa so bili tudi spodbuda za organizacijo pomembnih tekmovanj v njihovih krajih. Bled s Pokljuko in Kranjska Gora s Planico sta sedaj dobro stopila v to globalno športno industrijo, ki - skupaj z armado navijačev (ta pa ob arenah pušča grmade evrov še v bifejih, restavracijah in hotelih) lahko pomembno prispeva k družbenemu bruto proizvodu.

In zakaj smo v naslovu omenili šampinjone? Zato, ker prenovljena vlada in njena ministrstva ne smejo pozabiti na množičnost - kakršna je na primer proizvodnja šampinjonov. Množičnost v športu se začne z vzgojo. Najprej doma, potem v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah in tudi na univerzah, kjer nekatere fakultete oziroma akademije sploh nimajo nikakršne organizirane športne aktivnosti!

Strokovnjaki s področja gibalnih dejavnosti (kineziologi) opozarjajo, da zaradi reorganizacije ne smemo zapostaviti kakovostnega množičnega dela na področju šolske športne vzgoje, po katerem smo (še) cenjeni tudi v tujini. Šport je s prehodom v novo ministrstvo - vsaj na zunaj - izgubil stik s šolstvom in vzgojo, vsebinsko pa se to ne sme zgoditi. Če želimo vsaj ohraniti (še bolje pa bi bilo, če bi ga okrepili) zdrav življenjski slog med mladimi skozi šport, bo nujno sodelovanje novega (deloma) športnega ministrstva z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, ki ga vodi Primorec Darjo Felda. Le če bomo vse otroke strokovno in v še večjem obsegu vodili skozi šolski šport, bomo prepoznali in razvili vse nove talente, ob katerih se bodo, ko bodo šampioni, spet radi slikali politiki. Ostali mladi pa bodo dobili športno kulturo, zdravje in boljše delovne navade.


Preberite še


Najbolj brano