Malomarneži že spet na delu

Komaj je postojnska občina dobro uredila nova podzemna ekološka otoka z namenom, da bi preprečila nezgledno dosedanje odlaganje odpadkov, že so se ob enem od njih pojavile nepravilno odložene vreče smeti. Na nedopustno ravnanje z odpadki opozarjajo tudi na pivški občini. V zabojnikih na pokopališčih so se znašli celo klavniški odpadki.

Pri novem podzemnem ekološkem otoku pri pokopališču so 
malomarneži že začeli kopičiti odpadke.  Foto: arhiv Občina Postojna
Pri novem podzemnem ekološkem otoku pri pokopališču so malomarneži že začeli kopičiti odpadke.  Foto: arhiv Občina Postojna

POSTOJNA, PIVKA > Občina Postojna je v okviru projekta Waste design s pomočjo evropskega denarja nedavno v mestu uredila prva dva podzemna zbiralnika za ločeno zbiranje odpadkov, na Titovi cesti in Volaričevi ulici, med drugim z namenom, da bi na ta način naredili konec nepravilnemu odlaganju, ki je kazilo podobo mesta. Zlasti ekološki otok pri pokopališču je bil ena večjih črnih pik, saj so neodgovorni posamezniki tukaj pogosto nepravilno odlagali vse mogoče odpadke. Občina je uporabnike pozvala, da v nove zbiralnike res oddajajo zgolj odpadke, ki tja tudi sodijo, in da ne odlagajo ostalih odpadkov ob zbiralnike. A nekateri tega ponovno ne upoštevajo, saj so se tudi ob novem podzemnem ekološkem otoku na Titovi cesti (pri pokopališču) že znašle vreče smeti. Na občini zato ponovno apelirajo k odgovornosti in odlaganju odpadkov tja, kamor sodijo, in napovedujejo sankcioniranje kršiteljev.

Na nedopustno ravnanje z odpadki so opozorili tudi na pivški občini. V zabojnike na pokopališčih nekateri namreč odlagajo odpadke, ki tja nikakor ne sodijo (klavniški odpadki, odpadki iz gospodinjstev …). Zabojniki so namenjeni izključno odpadkom, ki nastanejo na pokopališčih, so opozorili in dodali, da zabojniki ob pokopališčih tudi niso del javne službe ravnanja z odpadki, pač pa so v lasti koncesionarja za pokopališko dejavnost. “Zato se bo odslej izvajal redni inšpekcijski nadzor nad odlaganjem odpadkov v zabojnike na pokopališčih, kršitelji pa bodo kaznovani z globo,” napovedujejo.


Najbolj brano