Občani lažje in hitreje do upravnih storitev

Po treh letih zaprtja so z novim letom na območju Upravne enote Sežana ponovno pričeli poslovati Krajevni uradi Hrpelje, Divača in Komen.

Ponovno odprtje krajevnih uradov je pospremila priložnostna 
slovesnost v Divači.  Foto: Olga Knez
Ponovno odprtje krajevnih uradov je pospremila priložnostna slovesnost v Divači.  Foto: Olga Knez

HRPELJE, DIVAČA, KOMEN > Pridobitev za skoraj 13 tisoč prebivalcev so počastili s priložnostno slovesnostjo pred upravno zgradbo občine in krajevnega urada v Divači, kjer so zbrane nagovorili in prerezali trak divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, vršilec dolžnosti načelnika sežanske upravne enote Dušan Krt in državni sekretar ministrstva za javno upravo Jure Trbič.

Vsi, vključno s komenskim županom Erikom Modicem, so si bili enotni, da je potrebno ponovno približati in omogočiti lažji dostop do storitev javnega značaja, predvsem invalidom in starejšim občanom. Krt se je zahvalil ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik in kraško-brkinskim občinam ter sodelavcem za zaupanje, da so podprli ponovno odprtje krajevnih uradov. “S to in s podobnimi storitvami lokalna skupnost živi in stopa po poti prijaznejše in odprte občine,” je izpostavila županja Alenka Štrucl Dovgan.

“Z odprtjem vseh treh krajevnih uradov država daje pozitiven signal prebivalcem teh krajev in kaže na to, da ljudi sliši in sledi njihovim potrebam. To je še posebej pomembno v luči dejstva, da se prebivalstvo stara, zato je bližina storitev še toliko bolj pomembna, kar velja še zlasti v lokalnih okoljih, izven urbanih centrov. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na to, da se s tem, ko ljudje lahko opravijo storitve v krajevnih uradih, zmanjšujejo vrste na upravnih enotah,” je poudaril državni sekretar Trbič.

Ponovno odprtje krajevnih uradov je pomembna pridobitev za občane, ki bodo lahko urejali zadeve iz področja matičnih zadev, registra stalnega prebivalstva, javnih listin (osebna izkaznica, potne listine), spletnih digitalnih potrdil, upravnih overitev in volilnih opravil.

Ob sredah bosta odprta Krajevna urada Hrpelje (od 8. do 12. ure) in Divača (od 12. do 17. ure), Krajevni urad Komen pa v četrtek od 8. do 12. ure. Vsi trije uradi poslujejo v prostorih, ki se nahajajo na sedežih občin. Sicer pa je mogoče upravne zadeve urejati ob uradnih urah tudi na Upravni enoti Sežana, ki pokriva ozemlje z več kot 26 tisoč prebivalci.


Najbolj brano