Veste, do kdaj je veljavna vaša e-vinjeta? Je morda že potekla?

Pri družbi za avtoceste (Dars) smo se pozanimali, kako lahko uporabniki avtocest sami preverijo, kdaj natančno jim na vozilu poteče veljavnost elektronske vinjete.

Dars je lani do 11. decembra prodal več kot 7,8 milijona e-vinjet. Foto: Sašo Bizjak
Dars je lani do 11. decembra prodal več kot 7,8 milijona e-vinjet. Foto: Sašo Bizjak

SLOVENIJA > Bliža se 1. februar, ko bo številnim slovenskim lastnikom letnih e-vinjet potekla njihova veljavnost. Prve so potekle sicer že 1. decembra, saj jih je Dars začel prodajati na ta datum leta 2021, a večini je verjetno letna vinjeta v obliki nalepke potekla šele na zadnji dan v januarju lansko leto, ko so se za osebna vozila in motorna kolesa dokončno poslovile fizične vinjete. Zato so bili šele po tem terminu primorani kupiti nove e-vinjete, ki so vezane na registrsko oznako vozila.

Uporabniki, ki so jo kupili na fizičnem prodajnem mestu - to je na prodajnem mestu Darsa, na bencinski črpalki ali v drugi trgovini -, lahko informacijo o datumu veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek uradne spletne trgovine, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, naveden v postopku spletnega nakupa. Če so nakup opravili kot registriran uporabnik, so potrdilo prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Kako visoke so globe?

Dars je lani do 11. decembra prodal več kot 7,8 milijona e-vinjet, od tega 60 odstotkov tedenskih, 25 odstotkov mesečnih in 15 odstotkov letnih. To pomeni, da je bilo slednjih približno 1,17 milijona. Največ, približno 26 odstotkov, jih je bilo prodanih za avtomobile iz Nemčije, 19 odstotkov za slovenske, 14 odstotkov za avstrijske, osem odstotkov za italijanske in pet odstotkov za hrvaške. Do 26. decembra lani je bilo izdanih 51.432 plačilnih nalogov, med kršitelji pa je bilo več tujcev kot domačinov. Globe so sicer v celoti prihodek državnega proračuna in ne Darsa. Kako visoka pa je globa? Za cestninski prekršek znaša 300 evrov. Ko Dars izda plačilni nalog, pa posebej zaračuna tudi samo elektronsko vinjeto, in sicer za čas od storitve cestninskega prekrška. Če je bil cestninski prekršek storjen na primer 1. februarja, je potem tedenska vinjeta zaračunana za sedem dni, od 1. do 7. februarja.

Dars registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa svetuje vsem uporabnikom. To je koristno predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu lastniki elektronskih vinjet nastavijo opomnike o poteku veljavnosti. Prejmejo jih na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila. Račun lahko odprejo tudi uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu. V tem primeru bodo lahko e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu.

Kaj pa če lastnik vinjete nima potrdila?

Tistim, ki nimajo več potrdila o nakupu ali pa so zapisi na potrdilu zbledeli, pa na Darsu svetujejo, naj ob prihodnjih nakupih poskrbijo za fotokopijo ali fotografijo potrdila v fizični obliki. Vendar pa lahko tudi lastniki vinjete, ki potrdila nimajo, sami preverijo njeno veljavnost. To storijo tako, da v uradni spletni trgovini začnejo postopek o nakupu nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke, jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, da je na registrsko oznako še veljavna e-vinjeta, in bo prikazal tudi datum poteka njene veljavnosti.

Poenostavitev so morali umakniti

Dars smo tudi vprašali, ali bo morebiti poenostavil vpogled v veljavnost e-vinjet. Odgovorili so nam, da so to že skušali storiti, a je informacijski pooblaščenec zahteval umik tega orodja s spleta, saj je lahko vsakdo videl, do kdaj je e-vinjeta za določeno registrsko oznako veljavna. Tako ostaja lastnikom vozil na voljo zgolj zgoraj navedeni postopek.


Najbolj brano