Zaradi prehitrih voznikov bodo na meji nadzirali hitrost

Čeprav so od nedelje na nekdanjih mejnih prehodih s Hrvaško dvignjene zapornice in je prehod prost, pa tam vseeno veljajo nekatere omejitve, predvsem omejitve hitrosti. Ki pa se jih marsikateri voznik ne drži, zato na koprski policijski upravi napovedujejo, da bodo promet tam občasno nadzirali z radarji.

Nekateri  vozniki  omejitev hitrosti  ne upoštevajo,  zato   bodo  
policisti prehitre  šoferje   poskušali  umiriti  z radarji.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Nekateri vozniki omejitev hitrosti ne upoštevajo, zato bodo policisti prehitre šoferje poskušali umiriti z radarji.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > Čeprav po vstopu Hrvaške v schengensko območje lahko potniki mejo med Slovenijo in Hrvaško prestopajo kjerkoli brez kontrole (vsi pa morajo imeti osebni dokument) in brez ustavljanja na nekdanjih mejnih prehodih, pa voznike tam pozdravi začasna prometna signalizacija. Tam torej velja začasni prometni režim, ki je postavljen predvsem zaradi varnega in čim bolj neoviranega prehajanja meje.

Policisti pa ugotavljajo, da kljub vidni prometni signalizaciji nekateri vozniki skozi nekdanje mejne prehode vozijo prehitro. Hitrost je na večini nekdanjih mejnih prehodov omejena na 30 kilometrov na uro. Na koprski policijski upravi poudarjajo, da prevelike hitrosti pomenijo tudi večje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Zato voznike opozarjajo, naj dosledno upoštevajo začasno prometno signalizacijo in omejitve hitrosti. Hkrati pa napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh z radarji (tudi s tistimi avtomatskimi premičnimi) preverjali upoštevanje omejitev.

Hitrost so na nekdanjih mejnih prehodih zmanjšali zaradi ozkih prehodov, ki so bistveno ožji kot pri nekdanjih cestninskih postajah, še pojasnjujejo na koprski policiji. Omejitve menda bolj spoštujejo tuji vozniki, domači pa - verjetno še pod vtisom ukinitve nadzora - precej manj.

In kakšne globe čakajo prehitre voznike? Spomnimo, zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznika, ki hitrost na cesti zunaj naselja (razen na avtocesti) prekorači do 10 km/h, čaka 40 evrov globe, če pelje več kot 10 km/h do vključno 20 km/h prehitro, znaša globa 60 evrov. 120 evrov bodo morali odšteti vozniki, če bodo hitrost presegli za več kot 20 km/h do ključno 30 km/h.

200 evrov globe policisti izrečejo voznikom, ki hitrost prekoračijo za več kot 30 do vključno 40 km/h. Vozniku izrečejo še tri kazenske točke. 400 evrov globe in pet kazenskih točk pa grozi voznikom, ki omejitev presežejo za več kot 40 km/h do vključno 50 km/h. Še globlje bodo morali seči v žep, če bodo omejitev presegli za več kot 50 km/h - poleg 1200 evrov voznikom v takih primerih grozi 18 kazenskih točk in slovo od vozniškega dovoljenja.


Najbolj brano