Upokojitveni pogoji za moške bodo boljši

Minimalna plača se bo januarja povečala za okrog sto evrov, kar je največji skok v zadnjem desetletju. Pomembna novost za moške, ki se bodo upokojili po 1. januarju 2023, pa je, da bodo imeli višjo pokojnino zaradi višjega odmernega odstotka.

Očetje otrok, rojenih od 1. aprila dalje, bodo pridobili 60 dni 
neprenosljivega plačanega starševskega dopusta. Foto: STA
Očetje otrok, rojenih od 1. aprila dalje, bodo pridobili 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta. Foto: STA

SLOVENIJA > Na področju dela, pokojnin in sociale bo leto 2023 prineslo kar nekaj novosti. Znaten dvig minimalne plače - približno 100 evrov neto mesečno - je pred dnevi napovedal minister za delo Luka Mesec. “Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju,” je pojasnil.

Trenutno je minimalna plača določena pri nekaj več kot 778 evrih neto, po novem bo okoli 878 evrov. Dvigu minimalne plače bo sledil tudi dvig minimalnih urnih postavk za delo študentov in upokojencev.

Februarja redna uskladitev pokojnin

Konec februarja se bodo pokojnine redno uskladile vsem upokojencem. Končna višina uskladitve bo znana sredi februarja, predvideva pa se, da bo približno 4,9-odstotna. Februarja bo znano tudi, za koliko se bodo marca uskladili socialni in družinski transferji. Ti se usklajujejo z letno inflacijo.

Pri pokojninah enako pri moških in ženskah

Če bo obveljala davčna reforma, kot si jo je zamislila ta vlada (Golobova davčna reforma splošno dohodninsko olajšavo povišuje na 5000 evrov na leto, medtem ko bi reforma Janševe vlade olajšavo v letu 2023 zvišala na 5500 evrov), bo država prispevala 40 evrov tega neto dviga, 60 evrov pa bodo prispevala podjetja oziroma gospodarstvo, je pojasnil Mesec.

Pri pokojninah se največja sprememba v letu 2023 nanaša na moške, ki se bodo upokojili po 1. januarju. Odstotek za odmero pokojnine pri tistih, ki so delali 40 let, se bo dvignil s sedanjih 61,5 na 63,5 odstotka in s tem izenačil z odmernim odstotkom za ženske.

63,5

odstotka bo po novem letu odmerni odstotek za pokojnino za oba spola

Med spremembami bo tudi ta, da se bo starostno mogoče zaradi skrbi za otroke in obveznega služenja vojaškega roka upokojiti tudi ob dopolnjenih 38 letih pokojninske dobe brez dokupa. Zaradi otrok bo znižanje mogoče največ do starosti 61 let, zaradi služenja vojaškega roka pa največ do starosti 63 let.

Možna bo tudi predčasna upokojitev pri dopolnjeni starosti 60 let in s 40 leti pokojninske dobe. Za razliko od pogoja za starostno upokojitev, kjer je zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa, gre v primeru predčasne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, ki lahko denimo zajema tudi leta, ki so jih zavarovanci dokupili.

Več starševskega dopusta za očete

Sicer pa je pričakovati, da bo leto 2023 na pokojninskem področju pestro. V okviru načrta za okrevanje in odpornost za prihodnje leto je namreč predvidena priprava predloga pokojninske reforme, ki naj bi ga socialni partnerji prejeli do sredine leta. Reformo naj bi postopno uveljavljali od leta 2024 naprej.

Tudi pri družinski politiki bodo v letu, ki prihaja, večje spremembe deležni moški. Z novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih bodo očetje otrok, rojenih od 1. aprila dalje, pridobili 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta, za matere pa ostaja vse enako kot sedaj. Po novem bo možnost koriščenja starševskega dopusta in dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva otroka podaljšana do osmega leta otrokove starosti (in ne več do konca prvega razreda osnovne šole), lahko jo bosta izrabila oba starša hkrati.


Najbolj brano