Petarda raznesla parkomat

Objestna uporaba petard lahko hitro povzroči veliko škode, vznemirja ljudi in živali. Zgovoren primer posledic takšnega vandalizma je povsem uničen parkomat, ki ga je neznani objestnež poškodoval minuli konec tedna na koprskem trgu Brolo.

Vandal  je  s  pirotehniko  uničil   parkomat  na   Brolu.   Foto: FB  Marjetica  Koper
Vandal je s pirotehniko uničil parkomat na Brolu.  Foto: FB Marjetica Koper

PRIMORSKA > Na mestu, kjer je bil ob parkirnih mestih na Brolu parkirni avtomat, že nekaj dni zeva praznina. Neznanec ga je minuli praznični konec tedna z močnejšo pirotehniko uničil. Neznani vandal je pred dnevi poškodoval tudi avtomat za napitke v Ulici Zore Perello Godina.

Na Marjetici so nam pojasnili, da je neznanec povzročil več kot 5000 evrov škode. Nadomestni parkomat bodo na isto mesto postavili po novoletnih praznikih. Sicer pa ugotavljajo, da letos razen nekaj uničenih košev za smeti drugih večjih poškodb ne beležijo. Spomnimo, lani je nekdo močnejšo petardo odvrgel v enega od zabojnikov na Markovcu in povzročil pravo razdejanje.

Primorski policisti so v zadnjih dneh že večkrat pozvali domačine, naj se letos povsem odpovedo uporabi pirotehnike. Poročali pa so tudi o primerih, ko so mladoletnikom in celo otrokom zasegli nedovoljene petarde. O takšnem primeru so včeraj znova poročali tudi z novogoriške policijske uprave. V četrtek popoldne so policisti s postaje za izravnalne ukrepe na območju Nove Gorice mladoletniku zasegli komplet manjših petard. Imel jih je kar 500. Zaradi kršenja zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih bodo proti mladoletniku spisali obdolžilni predlog. Obvestili so tudi njegove starše.

Na novogoriški upravi ob tem znova opozarjajo, da je uporaba pirotehnike za nekatere res morda zabavna, za druge pa je pokanje neprijetno, pri nekaterih zbuja strah in občutek ogroženosti, moteče je tudi za živali. Policisti vsem, ki se ne morejo upreti uporabi pirotehnike, svetujejo, naj je ne kupujejo od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih, na ulicah ali po spletu.

Izkušnje kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Iz nekaterih slovenskih mest so letos že poročali o poškodbah, ki so nastale zaradi uporabe petard.


Najbolj brano