Uporabni podatki ob risbah istrskih osnovnošolcev

V koprski Agrarii so tudi letos pripravili setveni koledar, izkupiček od prodaje pa bodo - že petič zapored - namenili v dobrodelne namene. V posebno čast si štejejo tudi, da so za koledar razpisali likovni natečaj na temo sadja in zelenjave in k ustvarjanju pritegnili širok krog osnovnošolcev.

Tudi  Agrariin setveni koledar za leto 2023 je dobrodelen in poln  risb 
istrskih otrok.   Foto: Vir: Agraria Koper
Tudi Agrariin setveni koledar za leto 2023 je dobrodelen in poln risb istrskih otrok.  Foto: Vir: Agraria Koper

KOPER > “Naš dobrodelni koledar je nastal, ker smo želeli ugotoviti, kako nas vidijo najmlajši člani skupnosti, ali poznajo našo zadrugo in naše pridelke. Tako smo v okviru Dnevov kmetijstva slovenske Istre razpisali likovni natečaj Sadje in zelenjava - barvita hrana,” pojasnjuje strokovna sodelavka za marketing v Agrarii Katjuša Stankovič Marič.

Prejeli so 136 likovnih del iz enajstih istrskih osnovnih šol in čeprav so hvaležni za tako velik odziv, je morala strokovna komisija izbrati 12 del, ki zdaj krasijo njihov setveni koledar. “Gre za izvirni koledar po Mariji Thune (1922-2012), ki je med ljubitelji vrtičkanja in kmetovanja eden najbolj priljubljenih. V njem so označena obdobja za sajenje in presajanje cvetja, sadja in zelenjave. Ker delo z zemljo ne pozna nedelj in praznikov, pa teh nima posebej označenih,“ pravi Katjuša Stankovič Marič.

Setveni koledar nemške biodinamične kmetovalke Thunove izhaja že 52 let in je utemeljen v njenem obsežnem 60-letnem znanstvenem delu in ne v astrološkem izročilu. Izhaja iz prakse, je plod skrbnega opazovanja in spremljanja rastlin pa tudi laboratorijskih analiz, že od samega začetka je namenjen uporabi v praksi.

Koledar je mogoče dobiti v vseh Agrariinih trgovinah, stane dva evra. Potem ko so v prejšnjih letih izkupiček namenili Centru Sonček Koper za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi oziroma društvu Sožitje za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju v istrskih občinah, bodo tokrat pomagali Drugemu domu Istra. To društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami, registrirano v Dekanih, namerava na otroškem igrišču v Bertokih že januarja postaviti gugalnico za osebe na invalidskem vozičku. Ima 43 članov, predvsem staršev in skrbnikov oseb s posebnimi potrebami ter njihovih svojcev, ki si prizadevajo izboljšati kakovost življenja oseb s posebnimi potrebami.


Najbolj brano