Bistriški Hospickafe s patrom Karlom Gržanom

Območni odbor Slovenskega društva Hospic Primorsko-Notranjska želi poživiti svoje delovanje. Trenutno so prisotni v Pivki in Postojni, svoje humano delo bi radi razširili tudi onstran Javornikov. K vključitvi v izobraževanje prostovoljcev so povabili tudi občane Ilirske Bistrice, kjer so z namenom predstavitve poslanstva Hospica, za katerega ocenjujejo, da je v teh krajih še pomanjkljivo, pred kratkim pripravili Hospickafe s patrom Karlom Gržanom.



V območnem odboru Slovenskega društva Hospic  Primorsko–Notranjska, ki je v goste povabil patra dr. Karla Gržana (tretje z leve), 
želijo širiti glas, srčnost in ljubeznivost društva.

 Foto: ardhiv SD Hospic
V območnem odboru Slovenskega društva Hospic Primorsko–Notranjska, ki je v goste povabil patra dr. Karla Gržana (tretje z leve), želijo širiti glas, srčnost in ljubeznivost društva.  Foto: ardhiv SD Hospic

ILIRSKA BISTRICA, PIVKA, POSTOJNA > Pater dr. Karel Gržan je pritegnil pozornost s svojo preprostostjo, iskrivostjo in izvirnostjo ter obiskovalce, ki so napolnili dvorano Doma na Vidmu, vzpodbudil k razmišljanju o boljšem svetu, globljem odnosu in solidarnosti ter srčnosti v družbi. Nekaj besed je namenil tudi predstavitvi svojega zadnjega dela s pomenljivim naslovom Ta krasni nori svet, ki prinaša tehtna sporočila za današnji čas, razmišljanja o pandemiji, politiki in sploh življenju v tem turbulentnem času.

Strokovna sodelavka Slovenskega društva Hospic Alenka Križnik pa je predstavila programe, ki jih društvo izvaja na osnovnih področjih, kot so spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, podpora in pomoč žalujočim odraslim, otrokom in mladostnikom po izgubi bližnje osebe, detabuizacija smrti in prostovoljstvo.

Posebej je spregovorila o projektu IMRO, ki je namenjen razbremenitvi delovno aktivnih moških in žensk, ki opravljajo vlogo neformalnega oskrbovalca tako v urbanem kot v ruralnem okolju.

Program je povezovala Vesna Bizjak iz Doma starejših občanov Ilirska Bistrica, s čimer so društvo Hospic povezali z ustanovo, v kateri lahko prostovoljci pomagajo oskrbovancem in njihovim svojcem.

Prisotne je pozdravil tudi predsednik območnega odbora Ernest Margon, za kulturni pridih dogodka sta prispevala solista Karin Logar in Gašper Kastelic ob klavirski spremljavi Marka Kanalca. V Območnem odboru Primorsko-Notranjska so dosegljivi na primorskonotranjska@hospic.si ali 051 618 261.


Najbolj brano