V dobri družbi ni časa za dolgčas

“Zelo sem vesela, da sem lahko tukaj. Veliko se smejemo, beremo, kvačkamo, pletemo, telovadimo. Dan hitro mine in potem sem dobre volje še naslednji dan in komaj čakam, da spet pridem,” je povedala Vera Kneževič, uporabnica Hiše dobre volje Ajdovščina. Praznični december so si popestrili z dnevom odprtih vrat.

Dan odprtih vrat so si v ajdovskem dnevnem centru za starejše 
polepšali s čajanko s plesom in petjem.  Foto: Alenka Tratnik
Dan odprtih vrat so si v ajdovskem dnevnem centru za starejše polepšali s čajanko s plesom in petjem.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Čeprav je bilo zunaj turobno deževno popoldne, se je iz dnevnega centra za starejše že ob vhodu razlegala glasba. Uporabniki in strokovna ekipa so za dan odprtih vrat medse povabili sorodnike, prijatelje, glasbenika in plesalke Plesnega centra ADC. Na praznično okrašenih mizah je bilo pecivo, ki so ga sami spekli, vsakemu obiskovalcu so poklonili lično darilce z dobro mislijo.

Ni jim dolgčas

A v dnevnem centru, enem od petih pod okriljem Doma upokojencev Nova Gorica (DUNG), je zanimivo in pestro vsak dan. “Oktobra smo lepe dneve izkoristili za sprehode in druženje v naravi, zdaj izvajamo delavnice z ročnimi deli, animacije, telovadimo, pojemo, obujamo spomine, enkrat mesečno imamo duhovno uro. Dejavnosti prilagajamo željam in sposobnostim uporabnikov. Naša vrata so odprta, obiskali so nas otroci iz vrtca, udeleženci programov PUMO in Mladost na burji, dijaki iz ajdovske srednje šole,” je povedala vodja centra Ana Paljk.

V center, ki lahko sprejeme do 20 uporabnikov, je zdaj prijavljenih 13 uporabnikov iz ajdovske občine. Večina jih prihaja dvakrat ali trikrat tedensko oziroma po potrebi, ko imajo svojci druge obveznosti. “Dnevno se jih zbere šest ali sedem, nimamo še ustaljene vsakodnevne skupine, a verjamemo, da se bo oblikovala. Program začnemo ob 7. uri in smo tu do 17. ure. Uporabniki so iz različnih krajev, nekatere pripeljejo sorodniki, drugi pridejo s Sopotniki, s katerimi res dobro sodelujemo,” je dodala. Pri izvajanju programa ji pomaga javna delavka Martina Frank.

Kakovostna in prijazna rešitev za starejše in njihove svojce

Program ponuja celostno oskrbo tako samostojnim osebam kot tistim, ki potrebujejo pomoč pri negi in varstvo. “Hiše dobre volje so lepa in topla rešitev za vse starejše, ki prihajajo k nam. Hkrati so podpora njihovim svojcem, saj jih razbremenijo vsakodnevne skrbi za starejše družinske člane. Zato vabimo tudi druge, da nas obiščejo, spoznajo in presežejo morebitne predsodke, da ne sodijo k nam. Tu se imamo lepo!” je poudarila strokovna delavka v programih dnevnega centra pri DUNG Tina Krog.

“Prihajam trikrat tedensko, pripelje me sin in sem zadovoljna. Dobro je, da človek gre v družbo, da je malo spremembe. Tu se veliko smejemo, pojemo, čas hitro mine,” je povedala gospa Marija iz Ajdovščine. Njen sin Andrej je pozdravil program. “To je super priložnost za starejše ljudi, še posebej po koronskih časih, ko so bili večino časa sami doma in se niso mogli z nobenim družiti. Tu so nas zelo lepo sprejeli in mama je zadovoljna,” je povedal. Dvakrat na teden prihaja tudi Vera Kneževič iz Batuj, ki ni skrivala navdušenja. “Tako sem vesela in zadovoljna. Sodelavke so zelo prijazne, imamo se lepo in nikoli ni dolgčas. Beremo, kvačkamo, pletemo, šivamo, doslej sem izdelala dve pregrinjali, delam že tretje. Doma bi bila cele dneve sama, tukaj pa imam dobro družbo.”


Najbolj brano