Hit: stavka se samo še zaostruje

Današnja pogajanja med sindikatom igralniških delavcev (SIDS) in uprave Hita niso prinesla dogovora. Stavka v igralnicah se zato nadaljuje tudi ta konec tedna. SIDS je že napovedal zaostritev stavke. 29. decembra naj bi začeli s celodnevno stavko, ki bo trajala do izpolnitve zahtev.

V Hitovih igralnicah, razen v Rogaški Slatini, še stavkajo.   Foto: Nace Novak
V Hitovih igralnicah, razen v Rogaški Slatini, še stavkajo.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Iz Hitove uprave so po pogajanjih sporočili, da so ugodili ključni zahtevi SIDS, dvigu najnižjih osnovnih plač na panožno raven, kar predstavlja šest milijonov evrov stroškov dela na letni ravni, a je pogajalska stran sindikata dodala še dodatne zahteve, kar bi za Hit pomenilo devet milijonov stroškov dela in tako v letu 2023 pet milijonov evrov izgube. To bi vodstvo prisililo tudi k zapiranju poslovnih enot in zmanjševanju števila zaposlenih na igralnih mizah. Stavka, ki se nadaljuje, poteka ta konec tedna v vseh Hitovih igralnicah, z izjemo tiste v Rogaški Slatini. SIDS je upravi že napovedal tudi zaostritev stavke. V četrtek nameravajo začeti s celodnevno stavko, ki bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Iz uprave so sporočili, da bi lahko, če bi se stavka v takem obsegu nadaljevala v letu 2023, to resno ogrozilo obstoj družbe.

V SIDS so stavkali že v začetku oktobra. 13. oktobra so z upravo sklenili dogovor o prekinitvi stavke. 9. decembra so začeli z novo stavko, ki traja že tretji konec tedna. V času, ko je v igralnicah največ gostov. Zahtevajo predvsem dvig osnovnih plač in ureditev problematike dodatkov in napredovanja, izpostavljajo tudi pomanjkanje socialnega dialoga z upravo in njene škodljive poteze. V SIDS so po dogovoru o prekinitvi stavke sredi oktobra upravi očitali, da dogovorjenega ne upošteva. V upravi pa so trdili, da izpolnjujejo vse iz dogovora in da je SIDS že takrat izpogajal dvig stroškov dela za dva milijona evrov na letni ravni in 900.000 evrov za izplačilo božičnice, dodatne zahteve pa bi pomenile še pet milijonov evrov, kar je nesprejemljivo.

Družba Hit je v prvih desetih mesecih letos ustvarila dobrih 140 milijonov evrov bruto realizacije in 14 milijonov evrov dobička. V upravi trdijo, da je povprečna plača na zaposlenega v tem obdobju znašala 2479 evrov bruto. V SIDS pravijo, da gre za zavajanje, saj so v tej številki všteti tudi vsi dodatki (za nedeljsko, nočno, praznično in izmensko delo, uspešnost, draginjo, in podobno), osnovne plače v podjetju pa se začnejo pri 750 evrov bruto. Po trditvah SIDS je 60 odstotkov zaposlenih pod zakonsko določeno minimalno plačo in morajo prejemati dodatek.


Najbolj brano