Slavje

Kakšne vse so lahko razsežnosti športnega uspeha, spremljamo zadnje dni. Po zmagi nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu v Katarju so v Argentini razglasili kar državni praznik, množice so pravzaprav že ves mesec v zanosu onkraj realnega, ker se v evforiji še najlažje pozabi na realne tegobe razkrajajoče se družbe. Nasploh so v Argentini po športnem uspehu ljudje rajali, kot doslej po svetu še niso. Takšno veselje lahko sproži le šport, ki je sicer po definiciji telesna dejavnost za krepitev telesne zmogljivosti, pa tudi tekmovanje, zabava, razvedrilo, strast. Skratka nekaj, kar ljudje - resda kakor kdo - enostavno rabimo.

Seveda nogomet ne predstavlja vsega športa, kot ni veselja ob športnih dosežkih zgolj na planetarni ravni. Dosežke znamo ceniti in se jih veseliti tudi v manjših okoljih s svojimi lokalnimi junaki. Na takšne že več kot pet desetletij kontinuirano opozarja tudi izbor najboljših športnikov na Primorskem. Gre za edinstveno športno manifestacijo, ki je celo orala ledino pri podiranju meje med pripadniki istega naroda, ki sicer zaradi zgodovinskih okoliščin živijo v dveh državah.

Tudi na Primorskem smo ponosni na športnike, ki so s svojimi dosežki na največjih tekmovanjih po svetu ob vrnitvi domov že strnili lokalno prebivalstvo pri pripravi pristnih in prisrčnih sprejemov.

Tudi na Primorskem smo ponosni na športnike, ki so s svojimi dosežki na največjih tekmovanjih po svetu ob vrnitvi domov že strnili lokalno prebivalstvo pri pripravi pristnih in prisrčnih sprejemov. Letošnja športnica Primorske, ajdovska alpska smučarka Andreja Slokar, se je iz olimpijskega Pekinga vrnila s petim mestom, vsega desetinko za kolajno, ki je na Lavričevem trgu zbral staro in mlado, sprejem pa ji je vlil moči, da je prekletstvo stotink sekunde kmalu zatem obrnila na svojo stran in zmagala na sklepni slalomski tekmi sezone svetovnega pokala. Športnik Primorske, koprski kajtar Toni Vodišek, je v disciplini, ki bo del olimpijskega jadralskega sporeda na igrah v Parizu leta 2024, v pičlih dveh tednih postal evropski in svetovni prvak.

Primorska šampiona druži marsikaj skupnega. Oba sta v individualnih športih uspela ob izdatni podpori družine in oba na športni poti poleg tekmecev premagujeta poškodbe, ki so, žal, tudi sestavni del vrhunskega športa.

Z nogometom tudi zaokrožamo prvo razkritje letošnjega izbora primorskih športnikov. V Kopru si že leta prizadevajo spet skočiti na domači vrh in bolj odkrito pokukati na evropsko klubsko prizorišče. Letos so osvojili domačo pokalno lovoriko in bili drugi v prvi ligi. Lovorika najboljše športne ekipe na Primorskem naj bo za FC Koper spodbuda pri uresničitvi ciljev, ki jih v klubu že dalj časa zasledujejo. Trud in delo tudi v športu največ štejeta.


Preberite še


Najbolj brano