Bešić in Brecelj: “Če je treba, skočiš tudi v vodo”

Včerajšnja seja ajdovskega občinskega sveta se je začela praznično, s poslanico luči miru iz Betlehema in slovesnim sprejemom za Mitjo Breclja in Esada Bešića, ki sta 8. decembra iz deročega Hublja rešila ribiča. Za hitro in nesebično pomoč jima je župan Tadej Beočanin podelil priznanje za plemenito dejanje. “Če gre za življenje, je treba skočiti tudi v mrzlo reko,” je povedal Brecelj.

Župan Tadej Beočanin je Esadu Bešiću (desno) in Mitji Breclju za 
nesebično pomoč podelil priznanje za plemenito dejanje. Foto: Alenka Tratnik
Župan Tadej Beočanin je Esadu Bešiću (desno) in Mitji Breclju za nesebično pomoč podelil priznanje za plemenito dejanje. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Luč miru iz Betlehema z letošnjo poslanico nagovarja k medsebojni pomoči, četudi z drobnimi dejanji, a hitra in nesebična pomoč človeku, ki je padel v deroči Hubelj, je še posebej plemenito dejanje. Zlasti, ko o življenju odločajo minute.

Zgled nesebične pomoči

Zgodilo se je 8. decembra, okrog 13.30, v industrijski coni ob Hublju. Občan, strasten ribič, je pri opazovanju drstenja rib padel v mrzel Hubelj. K sreči sta bila prav tedaj blizu kraja dogodka Esad Bešić in Mitja Brecelj, ki sta se pognala na pomoč in zabredla v mrzel in deroč Hubelj, da bi ga potegnila iz vode, a ni šlo brez težav. Hvaležni občan danes pravi, da se je s to izkušnjo ponovno rodil, a ne brez požrtvovalnih posameznikov, ki so mu rešili življenje. Kot so po srečnem zaključku akcije povedali reševalci ajdovskega zdravstvenega doma, bi bila lahko vsaka naslednja minuta za možaka usodna, zato je bilo prvo posredovanje obeh občanov izrednega pomena. Na predlog Policijske postaje Ajdovščina je župan Tadej Beočanin včeraj Esadu Bešiću in Mitji Breclju za nesebično pomoč podelil županovo priznanje za plemenito dejanje in poudaril, da sta v skupnosti postala zgled pomoči človeku v stiski.

Mitja Brecelj

“Če vidiš človeka v težavah, je treba brez oklevanja skočiti tudi v mrzlo reko. Sreča je bila, da Hubelj ni bil visok. A tudi če bi bil, bi se pognal vanj in poskušal pomagati človeku.”

Hitra pomoč je rešila ribiča

“Saj ne vem čisto natančno, kaj se je v resnici zgodilo. Jaz sem bil slučajno tam blizu, ko je do mene priteklo dekle in povedalo, da je v Hubelj padel moški, tok pa ga je očitno že odnesel približno 100 metrov naprej. Z avtom sem se zapeljal naokrog in ga najprej poskušal sam izvleči iz vode, a ni šlo. K sreči se je lahko prijel za neko žico ali ograjo, jaz sem se napotil proti urgenci in med potjo srečal Breclja ter ga prosil za pomoč,” je dogodek opisal Bešić.

Brecelj ni pomišljal. “Hitro sem skočil v vodo, saj ni bilo kaj dosti razmišljati. Če vidiš človeka v težavah, je treba brez oklevanja skočiti tudi v mrzlo reko. Sreča je bila, da Hubelj ni bil visok. A tudi če bi bil, bi se pognal vanj in poskušal pomagati človeku. Najprej mi ni uspelo in niti skupaj ga nisva mogla potegniti iz vode. Držal sem ga za roko in ga bodril. Tedaj sta pritekla še reševalca in s skupnimi močmi nam ga je uspelo potegniti iz vode. Nato smo mu pomagali do dežurne zdravnice, na pomoč so prihiteli tudi gasilci,” je dodal Brecelj. Oba sta vesela, da jim je ribiča uspelo iz deroče vode potegniti živega in brez hujših posledic.


Najbolj brano