Veseli december brez veselja

Če bi vas pot te dni iz kateregakoli razloga zanesla na jug, v makedonsko prestolnico, bi na skopskih ulicah zaman iskali praznične lučke in okraske. Izjema so nekatere kavarne, trgovine in seveda velika nakupovalna središča, mestne ulice pa se bolj ko ne pogrezajo v poznojesensko temo. Ne samo da prazničnih luči ni in jih, kot kaže, niti ne bo, tudi z običajno mestno razsvetljavo se varčuje, tako da je na mnogih ulicah temno kot v rogu. Duh veselega decembra je res treba iskati z lučjo.

S prazničnim okrasjem se je v makedonski prestolnici varčevalo že lani, a vsaj na glavnem trgu Makedonija je stala visoka razsvetljena jelka. Letos tudi te ni, meščane pa bolj kot vprašanje njene odsotnosti zaposlujejo druge, usodnejše teme. Med vprašanji, ki res niso globalna, banalna pa tudi ne, je to, kako priti z enega na drugi konec mesta, saj je mestni promet zaradi stavke avtobusnih prevoznikov močno okrnjen, prometni kaos v prenaseljenem mestu pa zaradi cestnih blokad stavkajočih popoln. Za nameček se mu že nekaj časa pridružujejo še anonimne grožnje s podtaknjenimi bombami. K sreči so bili do zdaj vsi ti preplahi lažni, to velja vsaj v času, ko to pišem, tudi za zadnjega, češ da so bombe podtaknjene v devetih skopskih šolah, na ministrstvu za zunanje zadeve in v največjem nakupovalnem srediču East Gate. Čeprav se grožnje vrstijo že lep čas, policija storilca ali storilcev še ni našla, tako kot mestna oblast, poosebljena v županji Daneli Arsovski, še ni našla skupnega jezika s stavkajočimi prevozniki, ki zahtevajo poplačilo starih dolgov.

Črnogledost dodatno krepijo razkritja, kot je to, da je sin pomembnega makedonskega politika opravil pravosodni izpit, preden je diplomiral, ali da je novoimenovani tožilec, ki naj bi vodil boj proti korupciji, popoln anonimus in za nameček še sosed predsednika politične stranke, najbolj omadeževane s korupcijskimi zgodbami.

Ko je mlada Arsovska, ki bo prav te dni dopolnila 43 let, kot nestrankarska kandidatka s podporo najmočnejše opozicijske stranke VMRO-DPMNE lansko jesen premagala izkušenega socialdemokratskega tekmeca in postala županja makedonske prestolnice, je bil to v še vedno močno patriarhalni makedonski družbi pravi čudež. Zdaj je od čudeža in obljub o vsestranskem očiščenju mesta, onesnaženega s smetmi in korupcijo, na žalost ostala le zgodba o prometno blokirani in v temo se pogrezajoči prestolnici. Ciniki pravijo, da je županja, ki se je na volitvah predstavljala za neodvisno, zdaj res neodvisna, saj se ji je odpovedala tudi njena podpornica VMRO-DPMNE, obtožbe, kdo pije in kdo plača, pa letijo sem in tja, da je iz vseh teh plev res težko izluščiti čvrsto zrno resnice.

Čvrsti pa so, žal, podatki o podivjani inflaciji, ki kažejo, da ne le Skopje, marveč vsa Severna Makedonija, močno čuti gospodarske posledice vojne v Ukrajini. Letna inflacija je skoraj 20-odstotna, divjanje cen nekaterih osnovnih živil pa še krepko večje. Tako so se mleko, olje in meso podražili kar za 40 odstotkov, elektrika pa “le” za 25. Če je štiričlanski makedonski družini še maja letos zadostovalo za pokritje osnovnih življenjskih stroškov 623 evrov, jih je v oktobru potrebovala že 844, povprečna neto plača v državi pa se je od lanskega novembra zvišala le za 11,3 odstotka in je prejšnji mesec znašala 517 evrov.

Ne naraščajo samo cene, ti decembrski dnevi so zaznamovani s pravo inflacijo konferenc in posvetov o korupciji kot eni najhujših rakastih ran makedonske družbe. Žal praksa dokazuje, da od tovrstnega izganjanja hudiča vsaj doslej ni bilo pravega učinka. Še medijske pozornosti ne, kar pa ne velja za nedavni nastop nove ameriške veleposlanice v Skopju, ki je ogorčeno ugotavljala, kako malo koristi je dal ogromen ameriški vložek v usposabljanje makedonskih sodnikov in tožilcev za boj proti korupciji. Zato so ZDA zdaj sklenile poslati v Makedonijo svojo ekipo, ki bo bolj odločno, ostro preiskovala korupcijo v makedonski administraciji in uradniške povezave s sodniki ter tožilci. Zanimivo bo opazovati delo in rezultate prišlekov, v katere polagajo domačini različne upe. Medtem je iz sosednje Albanije prišla novica o rezultatih akcije, v kateri je posebna neodvisna komisija vzela pod drobnogled sodnike in tožilce, preverjala njihove kvalifikacije, premoženje, integriteto in povezanost z organiziranim kriminalom. V to skeniranje je bilo doslej zajetih približno 70 odstotkov vseh sodnikov in tožilcev v Albaniji, pri čemer jih je skozi sito komisije na koncu zlezla manj kot polovica. Med tistimi, ki preverjanja niso uspešno prestali, je bilo celo kar šest ustavnih sodnikov od skupno devetih, med njimi tudi sam predsednik ustavnega sodišča, zaradi česar ta pomembna institucija ni delovala več kot dve leti. Kdove, kakšen bi bil rezultat ob podobnem preverjanju v makedonskem pravosodju, vsekakor jih ni malo, ki mislijo, da zagotovo ne boljši, prej slabši. Njihovo črnogledost dodatno krepijo razkritja, kot je to, da je sin pomembnega makedonskega politika opravil pravosodni izpit, preden je diplomiral, ali da je novoimenovani tožilec, ki naj bi vodil boj proti korupciji, popoln anonimus in za nameček še sosed predsednika politične stranke, najbolj omadeževane s korupcijskimi zgodbami.

Kdove, kaj vse bo še prišlo na dan, ko (če) se bodo gostujoči preiskovalci temeljito in resno lotili protikorupcijske akcije. Potem utegne biti v prihodnjem letu še veselo, seveda pa ni zato ta makedonski december nič bolj vesel.


Preberite še


Najbolj brano