Spoznajmo Roberta Goloba

Če ne prej, bo moral predsednik vlade Robert Golob jutri kaj reči na temo izgube zaupanja v Tatjano Bobnar. Jutri bo namreč v DZ ob začetku redne seje odgovarjal na poslanska vprašanja, v dvorano pa bo moral tudi mimo čete novinarjev.

Doslej so se v javnosti oglašali njegovi sodelavci; strankini piarovci, državni sekretarji, pravosodna ministrica, minister za obrambo, predsednica DZ, a zgodba je vseeno postajala vedno bolj kočljiva in je odpirala vedno več vprašanj. Kaj ima nekdo, ki je nepravnomočno obsojen in sploh ni zaposlen v za to odgovornih organih, mimo vodilnih v policiji odločati o varovanju predsednika vlade? Ali ima premier res pravico na štiri oči klepetati o kadrovskih zadevah z vodilnimi v organih odkrivanja in pregona? Kako lahko premier povrnitev zaupanja pogojuje s tem, da mora ministrica nekoga odpustiti, brez dokazov, da je ta oseba naredila kar koli narobe?

To, da se predsednik vlade obda s takšnimi zaupniki, žal pove tudi nekaj o njem.

Iz slednjega, čeprav ne zadnjega vprašanja, sledijo premisleki, ki so v tej zgodbi ključni. Koliko si vreden, če se zameriš nekomu, ki ima vpliv na predsednika vlade? Nič! Kateri zakon te ščiti, če padeš v nemilost vladajoče garniture? Nobeden! Ali je to še vedno pravna država? Ni! Celo to smo doživeli v minulih dneh, da se je uveljavljeni politični analitik postavil na stališče, da je upravičeno kršiti zakone, ko gre za “čiščenje” Janševih kadrov.

Zgodba se bo še nadaljevala. Ni nepomembno, da je zaradi nje iz Gibanja Svoboda izstopila Marta Kos. “To ni več moja stranka,” je zapisala nekdanja podpredsednica stranke in njena kandidatka za predsednico države. Izrekla je podporo Tatjani Bobnar. Ni nepomembno, da poskušata v tej zgodbi ostati na distanci koalicijski partnerici SD in Levica. Kolikor bolj bo Gibanju Svoboda spodrsavalo na spolzkem terenu, toliko bolj se bo šibila njena hegemonija v koaliciji in zaupanje javnosti vanjo. Njeni volilci pa se seveda ne bodo selili k Janši in Toninu.

Največja vladajoča stranka bi se morala ob tej aferi lotiti samorefleksije, ne pa dokazovanja, da se moti odstopljena ministrica, ki je v nekaj mesecih uspela povrniti načeto zaupanje v policijo in uživa široko zaupanje v svojo strokovnost. Dokazovanje, da je problem v Bobnarjevi in Lindavu, v stranki Gibanje Svoboda poteka s pomočjo svetovalcev in zaupnikov, ki so del težave in ne del rešitve. To, da se predsednik vlade obda s takšnimi zaupniki, žal pove tudi nekaj o njem.

Na hitro ustanovljena stranka začenja kazati svoj pravi obraz. Tudi v preteklosti, v dobi SAB, SMC, LMŠ, se je identiteta teh ad hoc ustanovljenih strank izrisovala šele skozi njihovo vladanje. Kako so končale njihove velike obljube volilcem, vemo.


Preberite še


Najbolj brano