Bobnar naj bi odšla ta teden, bo naslednik bolj “upogljiv”?

SLOVENIJA > Potem ko je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar premierju pisno odstopno izjavo poslala v petek, ima ta sedem dni časa, da o odstopu pisno obvesti predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. To bo storil danes, so potrdili v njegovem kabinetu.

Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Poslanci se bodo tako po pričakovanjih z odstopom ministrice seznanili že v tem tednu, ministrici pa bo s tem tudi prenehala funkcija.

Ob tem bo tudi znano, kdo bo do imenovanja novega ministra ali ministrice začasno vodil resor. Po neuradnih informacijah naj bi notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Premier naj bi tudi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Med potencialnimi kandidati naj bi bili aktualna državna sekretarja na notranjem ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnik, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji kriminalist in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin.

Politični analitik Miro Haček je za Večer ocenil, da bo Golob moral za novega ministra za notranje zadeve očitno poiskati nekoga, ki bo imel več posluha za njegova pričakovanja glede tega, kaj naj se zgodi v policiji. “Morda pa tudi nekoga, ki bo pripravljen storiti kakšen zakonski prekršek in bo bolj upogljiv, kot je bila Tatjana Bobnar,” je dodal Haček.

Pričakovati je kritična poslanska vprašanja

V znamenju odstopa notranje ministrice bo, kot kaže, tudi začetek rednega plenarnega zasedanja DZ, ki ga bodo v sredo začeli s poslanskimi vprašanji premierju Golobu. Kot je razvidno s spletne strani DZ, se vprašanja predsedniku vlade nanašajo na očitke o vplivanju na delo policije, njeni politizaciji in izpolnjevanje predvolilnih obljub o strokovnem kadrovanju.

Kadrovske apetite premierja Goloba in njegovega kroga v policiji in Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) je prejšnji teden razkrilo poročilo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Notranja ministrica v odstopu Tatjana Bobnar pa je dodatno pojasnila, da je Golob v zameno za povrnitev zaupanja od nje zahteval, da odpusti uslužbenca policije, pri čemer ni šlo za osebo, ki bi bila kakorkoli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakorkoli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše.

Kot so poročali v oddaji Tarča na TVS, naj bi šlo za direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca. Premierjev krog naj bi bil sicer nezadovoljen z več vodilnimi kadri v policiji, tudi direktorjem novogoriške policijske uprave Evgenom Govekarjem, ki je bil na položaj imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše, na drugi strani pa je Robert Golob pri Tatjani Bobnar in Boštjanu Lindavu apeliral za čim prejšnjo vrnitev Darka Muženiča na vrh NPU.

Ali je bilo pri tem ravnanje predsednika vlade politično vmešavanje v policijo, kot trdi notranja ministrica, bosta presojali tožilstvo in protikorupcijska komisija (KPK), ki jima je Tatjana Bobnar posredovala svoje poročilo o domnevnih političnih pritiskih.


Preberite še


Najbolj brano