Prvi madež za novo svobodo

Dobrih sedem mesecev po državnozborskih volitvah, na katerih je z obljubami o umiku politike iz gospodarstva, javnih medijev, državnih inštitucij in predvsem policije zmagalo Gibanje Svoboda in skupaj s strankama SD ter Levica oblikovalo novo vlado, je nanjo in predvsem na premierja Roberta Goloba padel prvi madež. Odnosi med njim in njegovo ožjo ekipo na eni ter notranjo ministrico Tatjano Bobnar in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom na drugi strani so se očitno že nekaj časa krhali in se pred dnevi skrhali do te mere, da je ministrica odstopila. Kakšna bo usoda Lindava, bomo še videli, po sedanjih zvezdnih konstalacijah pa bolj slabo kaže, da bo Lindav kdaj postal prvi mož policije brez črk v.d.

Šokiran nad brutalnostjo odstavljanja in postavljanja policijskih šefov pod prejšnjo vlado je večji del javnosti od nove vlade najmanj v tem resorju pričakoval mir in predvsem absolutno prednost strokovnosti pred politiko. Pa se je, kot kaže, tudi nova oblast ujela v past moči odločanja, ki jo pač vlada s svojim ustoličenjem dobi.

Absolutno pa ne morejo biti stvar debatiranja med politiki in vodstvom policije imena in funkcije, ki jih ta imena zasedajo, oziroma spraševanje o tem, kdaj bi morali koga zamenjati.

Kakšna napaka je bilo odtekanje informacij iz centra za varovanje in zaščito pri policiji, zaradi česar je vlada mimo policije ustanovila novo službo pri generalnem sekretariatu vlade, bi morali nemudoma ugotoviti in ukrepati znotraj policije. Ali je vlada storila prav, ko je ustanovila drugo službo, je stvar debate.

Absolutno pa ne morejo biti stvar debatiranja med politiki in vodstvom policije imena in funkcije, ki jih ta imena zasedajo, oziroma spraševanje o tem, kdaj bi morali zamenjati tistega tam doli ali tistega tam gori. Sarkastično lahko pripomnimo, da sedanja vlada vsaj sprašuje, prejšnja je kar menjavala, ampak zdravo za politiko, vlado in družbo nasploh to nikakor ni.

Če obračamo levo ali desno, žal se je tudi tokrat izkazalo, da je oblast sladka in da strankarski jastrebi v Ljubljani po prihodu na oblast lomastijo povsod, kjer le lahko. Tudi na lokalnih volitvah se je sedanja vlada v marsikateri občini z vnaprejšnjim narekovanjem, kdo bo podžupan, kdo direktor občinske uprave in katera imena bodo na prvih mestih skupnih list, pošteno opekla. In ostala brez svojih županov.

Koliko teh informacij pride do politikov, ki so se pred volitvami trkali na prsi poštenosti in odprtosti, je seveda vprašanje. Žal pa se je ta naša nova svoboda izkazala za enako, kot smo jih imeli že nekaj doslej. Tista iz leta 1945 je imela svojo logiko, tista iz leta 1991 svojo, ta zadnja iz letošnjega leta pa, kot kaže, ima spet neke svoje posebnosti.


Preberite še


Najbolj brano