Samo Turel je novi župan Nove Gorice

Nova Gorica ima novega župana. Ob nizki volilni udeležbi je gladko zmagal Samo Turel, ki je Klemna Miklaviča premagal s 55,86 proti 44,14 odstotka. Miklavič se poslavlja, Turel, ki bo imel v koaliciji 23 svetnikov od 32, pa napoveduje, da bodo k sodelovanju povabili prav vse.

Slavje ob torti. (Foto: Leo Caharija)
Slavje ob torti. (Foto: Leo Caharija) 

Izidi 2. kroga volitev

- Samo Turel (Gibanje Svoboda): 55,86 %

- Klemen Miklavič (Majda Smrekar in skupina volilcev): 44,14 %

Novo Gorico premakniti z mrtve točke

“Zlagal bi se, če bi rekel, da nismo po tihem pričakovali zmage. Vseeno je bilo potrebnega kar veliko napora in truda vložiti v teh dveh mesecih volilne kampanje. Očitno so volilci prepoznali, da sta naš program in ekipa res tisto pravo, kar bo Novi Gorici prineslo napredek in razvoj,” je Samo Turel povedal, ko je postalo jasno, da je postal novi novogoriški župan. Dosedanjega župana Klemna Miklaviča, je premagal s 55,86 odstotka oziroma 4783 glasovi proti 44,14 odstotka oziroma 3779 glasovom. Za dobrih tisoč, torej. Kar je ob nenavadno nizki volilni udeležbi, komaj 33,4 odstotka, zadostovalo za zelo gladko zmago. V njegovem štabu je bilo sproščeno že od začetka, kot kaže, v zmago ni dvomil nihče. In ko so rezultati to potrdili, je ob dvignjenih kozarcih zadonela We are The Champions. Do potankosti enako, kot štiri leta prej v taboru Klemna Miklaviča ...

In kakšen bo Turelov prvi korak kot župan? “Najprej bomo pogledali, kateri občinski projekti so odprti, v kakšni fazi so. Tiste, ki zamujajo, bomo skušali pospešiti, tiste, ki so zastali, bomo skušali čim prej zagnati. Zagotovo bomo čim prej sklicali sestanek z vsemi deležniki kar se tiče industrijske cone Meblo in skušali najti rešitev, da občina prevzame infrastrukturo in ceste v upravljanje na tak ali drugačen način, da končno ta industrijska cona zaživi in več kot 70 podjetnikov, ki tam delujejo, ne bodo več talci nastalih razmer,” je naštel prve korake. Pogovoril se bo tudi z upravo občine, iz katere se bodo poslovili tisti, ki so bili tam za čas mandata Klemna Miklaviča: “Trenutno ne načrtujem nekih sprememb, pogovorili se bomo, videli, kako stvari stojijo, skušali spodbuditi in s pozitivno energijo motivirati ljudi. Verjamem, da so dobri in pripravljeni delati, da bomo vse tisto, kar je zastavljeno, tudi pognali naprej. Bo pa ena prvih mojih potez, da bomo umaknili obrazec za dostop do župana in bo župan imel uradne ure, kjer se bo srečeval z občani.” Obljublja, da bo kot župan vodil skozi dialog in zaupanje.

Glede na to, da ima Gibanje Svoboda 14 svetnikov, pred drugim krogom je dobil podporo še Liste za razvoj, lista MDruzi, NSi, Levice, SD in ZZP, bo s 23 od 32 svetnikov vladal izjemno udobno. “Povabilo k sodelovanju bosta dobili tudi Goriška.si in SDS. Vsekakor pa bomo vse projekte, tudi morebiti opozicijske, uvrstili na dnevni red in se o njih poglobljeno pogovorili na mestnem svetu. Če so projekti dobri, ni bistveno, kdo jih je predlagal,” je zatrdil.

Miklavič, ki se poslavlja iz lokalne politike, je po objavljenih rezultati pomirjen, pravi. Tudi v njegovem štabu je bilo vzdušje dokaj sproščeno, ni bilo pretiranega veselja, a tudi ne razočaranih obrazov ... “Ko sem začel mandat, je bila Nova Gorica v zatonu, v tej kampanji so bile na mizi velike teme. Vsega, kar smo naredili, se danes ne vidi. Smo zasejali seme, ki je vzklilo in tega ne more nihče poteptati. Dobri projekti morajo naprej,” je dejal in nasledniku položil na dušo: “Mislim, da je dovolj inteligenten in da je Gibanje Svoboda dovolj odgovorno, da se bo držalo te poti in jo nadaljevalo. Nastavki so dobri, dihati in misliti se moramo kot evropsko mesto, ne kot periferija Ljubljane.” Obljubil je, da bo ponudil vso pomoč. “Pozval bom vse svetnike in gibanje Goriška.si, da je čas, da stopimo skupaj, da se povežemo tudi s Svobodo, da v teh pomembnih trenutkih združimo moči.” Sam sicer v politiki ne bo sodeloval saj ni bil izvoljen v mestni svet. “V prihodnjih dneh in mesecih bom moral razmisliti o svoji prihodnosti,” je potrdil. Precej verjetno je, da odhaja tudi iz Nove Gorice.

Tokratni spopad za mesto župana je bil v marsičem drugačen kot dosedanji. Kampanja je bila letos intenzivna, sploh v drugem krogu, ko je napetost med kandidatoma strmo naraščala. Zaostrena retorika Turela in Miklaviča na predvolilnih soočenjih je bila stalnica, padali so očitki, večkrat na meji spora, doživeli smo kreganje v etru ... Vložek je bil velik, živci napeti.

“Gibanje Svoboda je z vso mašinerijo vstopila v to kampanjo, jaz sem vesel in ponosen na vse moje sodelavce, da so kljub temu, da je bila ta velika sila nasproti nas, ostali in naredili krasno kampanjo. Goriška.si je fenomen, ki je na bolje spremenil goriško politično sceno,” je poudaril Miklavič. “Kampanja je bila temperamenta včasih bolj razgreta, nikoli pa nizka, brez argumentov. Zahvaliti se moram kolegu Miklaviču za korektno kampanjo, brez nizkih udarcev, večkrat sva se res sporekla, a vedno z argumenti,” pa je pokomentiral Turel.

Turel svojo zelo poudarjeno samozavest črpal iz prepričljive zmage v prvem krogu, ko so mu volilci prisodili 40,87 odstotka oziroma 4789 glasov. Enak ali celo še večji razlog za samozavest je bil, da je Gibanje Svoboda v mestnem svetu dobilo kar 14 svetnikov, kar je absolutni rekord v zgodovini mestne občine. Da ga je podprl aktualni premier in šef Gibanja Svoboda Robert Golob, je seveda logično. Ob tem so izkoristili izdatno podporo vlade, saj so si ministri v predvolilnem času podajali kljuke po Goriški, ne le v mestni občini. Zaradi česar so kasirali tudi kakšen očitek nasprotnikov. Da nočejo ničesar prepustiti naključju, je bilo videti tudi po tem, da so bili aktivni na terenu in družbenih omrežjih, v oglaševalsko kampanjo, tudi po spletu, pa so vložili kar zajeten kupček.

Miklavič je v drugi krog štartal s 25,85 odstotka oziroma 3036 glasovi iz prvega. In je bil tako prvi župan v zgodovini volitev v mestni občini, ki je v drugi krog vstopil kot izzivalec. To, da je z drugega mesta in s podobnim odstotkom glasov v drugi krog štartal tudi pred štirimi leti in je nato zmagal, je bila bolj jalova tolažba, saj je letos kandidiral kot župan, kar je povsem drugačno izhodišče. Dodaten razlog za zaskrbljenost je bilo dejstvo, da je njegova Goriška.si izgubila tri svetnike v mestnem svetu, s sedmih je padla na štiri. Da Miklaviča zanima mesto župana, ne pa tudi svetnika, je bilo jasno po tem, da je bil na zadnjem mestu kandidatne liste. In še ena zanimivost: Klemen Miklavič je postal prvi novogoriški župan, ki je vladal samo en mandat: vsi njegovi predhodniki, od Črtomirja Špacapana preko Mirka Brulca do Mateja Arčona, so namreč oddelali dva mandata.


Najbolj brano