Novi izolski župan bo Markočičev izzivalec Milan Bogatič

Že okrog 20. ure je bilo jasno, da je v drugem krogu županskih volitev v izolski občini zmagal Milan Bogatič (stranka Gibanje Svoboda). Zbral je približno 700 glasov več od protikandidata, dosedanjega župana Danila Markočiča. Čeprav so bili podatki neuradni, mu je Markočič že prišel čestitat v (pred)volilni štab.

Slavje v štabu Milana Bogatiča Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slavje v štabu Milana Bogatiča Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Danilo Markočič je bil resen, razočaranja ni mogel skriti, pa vendar je bil pri izbiri besed ob rokovanju z Milanom Bogatičem diplomat. “V občinski dvorani bova skupaj štiri leta in mislim, da bova oba delala v dobro Izolanov,” se je diplomatsko odzval tudi Bogatič. “Dejstvo je, da smo zavezani Izolanom, tako da bova morala sodelovati,” ga je dopolnil Markočič. “Moj, tvoj program in tudi program ostalih mora dati prednost Izolanom,” je še navrgel Bogatič, Markočič pa: “Vse dobro, čestitam.”

Da se volilna zmaga nagiba v Bogatičev prid, je postajalo jasno že okrog 19.30, ko je vodil za 578 glasov, vendar so čakali še rezultate s predčasnega glasovanja. Gneča pred Bogatičevim štabom na Pittonijevi 14 je postajala vse večja, zbrani pa vse glasnejši. Med njimi so bili, podobno kot že v prvem krogu, dosedanja svetnika liste Izola prihodnosti Nataša Čerin in Marko Treskavica ter poslanec Gibanja Svobode Robi Janev.

Z najboljšim rezultatom tudi v občinskem svetu

Bogatič se je najbolje odrezal tudi na volitvah v občinski svet. Njegova stranka Gibanje Svoboda si je zagotovila osem od skupaj 23 svetnikov in če osmerici dodamo člana italijanske narodnostne skupnosti (vselej potegne z županom) in tri svetnike liste Mef in Izolani (lista je Bogatiča podprla že pred volitvami), govorimo lahko že o večini v občinskem svetu. Ker pa v Mefovi listi ne sklepajo radi formalnih koalicij, je to nekakšna varovalka, da bodo morali v Gibanju Svoboda v smiselnost svojih predlogov prepričati tudi druge svetnike.

Markočič: “Volilci imajo vedno prav”

Povsem nasprotno je bilo nekaj metrov vstran, na Pittonijevi 2, v Markočičevem štabu, kjer je bilo tudi tokrat videti dosedanjo svetnico stranke Izola je naša, Manco Vadnjal, direktorja Komunale Denisa Beleta in znano odvetnico Moniko Mavsar, ki sodeluje z izolsko občino od nekdanjega župana Igorja Kolenca dalje.

“Nisem razočaran, volilci imajo vedno prav. Bogatič ima boljši rezultat,” je povedal Markočič, ko je bilo jasno, da je izgubil. Slabši rezultat je povezal z dejstvom, da je kandidiral sam z listo, torej brez stranke, in brez medijske podpore. “Že to, da smo se uspeli prebiti v drugi krog, dokazuje, da smo delali dobro in prav,” je dodal. Na vprašanje, kaj bo počel, ko bo zapustil župansko pisarno na Sončnem nabrežju, pa je odgovoril, da ostaja član občinskega sveta, “poleg tega imam še veliko zamisli, užival bom v življenju in se posvečal tudi vnukom.” “Glede na to, kaj vse je Danilo naredil v Izoli, sem pričakovala boljši izid,” pa ni skrivala nezadovoljstva Markočičeva soproga Viljanka Vesel.

Milan Bogatič

bodoči izolski župan

“Takšno zaupanje Izolanov mi veliko pomeni, ne smem jih razočarati. Delal bom kljukice po programu in začel reševati zadeve, kot sem obljubljal.”

Bogatiču največ glasov že v prvem krogu

Bogatiču je bolje kazalo že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, ko je zbral 2165 glasov (36,42 odstotka), torej 625 (10,52 odstotka) več kot Markočič. Udeležba je bila takrat 45,32-odstotna, tokrat nekoliko nižja (brez glasovnic, oddanih po pošti) 35,83-odstotna.

Podobno kot v prvem krogu pa je bila udeležba na predčasnih volitvah tudi zdaj visoka. V minulem tednu je šlo predčasno glasovat 7,3 odstotka volilcev, dva tedna prej 7,7 odstotka. Čeprav je bila udeležba predčasnega glasovanja v drugem krogu torej malenkost nižja, je v tem času rahlo upadlo tudi število volilnih upravičencev - s 13.323 na 13.313 (prvo število so določili 5. novembra, drugo 20 dni zatem). Na lokalnih volitvah leta 2018 je bila udeležba na predčasnem glasovanju sprva 5,5-odstotna in zatem 5,7-odsotna.


Najbolj brano