Alenka Štrucl Dovgan si je za las priborila tretji mandat

Županske volitve v občini Divača bi skoraj odločili volilci v sami Divači. Na osmih drugih voliščih si je Alenka Štrucl Dovgan nabrala 297 glasov prednosti, Robert De Lucia je zmagal le v Danah in v Divači, kjer je z 275 glasovi naskoka stopil prednost sedanje županje na pičlih 22 glasov.

V štabu Alenke Štrucl Dovgan Foto: osebni arhiv
V štabu Alenke Štrucl Dovgan Foto: osebni arhiv

DIVAČA > “Ja, res je šlo na tesno, ampak je šlo. Sicer pa sem navajena infarktnih končnic, moje prve volitve sem zmagala za vsega 17 glasov,” nam je danes zvečer povedala stara nova županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan. “Vesela sem, da je konec te naporne kampanje, zahvalila bi se vsem, ki so danes šli na volitve in še posebej tistim, ki so glasovali zame,” je dodala. Na vprašanje, ali ji rezultat v sami Divači, kjer je s 437 glasovi proti 162 zmagal njen protikandidat, daje kakšno sporočilo, je odgovorila, da se zaveda, da je njen protikandidat tokrat v Divači uspel mobilizirati volilce. “V tej kampanji sem poslušala tudi kritike in prav je tako, zdaj bomo nekatere upoštevali in skušali izboljšati naše delovanje. Zato sem za poklicnega podžupana tudi vzela protikandidata iz prvega kroga Maria Benkoča, da bi prinesel svežo vsebino. V minulih štirih letih v Divačo res nismo veliko vlagali, ampak Divača je občinsko središče in ne gre vse tako hitro. Poleg tega pa nas je dve leti dušila tudi epidemija. Je pa Divača zdaj v naših načrtih in jo bomo začeli celovito urejati,” je obljubila.

Zmagala na osmih od skupno desetih volišč

Zmago so sedanji županji prinesli predvsem glasovi iz Senožeč, kjer si je pred izzivalcem nabrala 137 glasov, v Vremskem Britofu, kjer je dobila 83 glasov več od protikandidata, De Lucia pa je zmagal le v Divači in Danah ter na predčasnem glasovanju. Za zmagovalko je morda negativno presenečenje le 30 glasov prednosti, ki jih je dobila v njeni Dolenji vasi.

“Pričakovano je šlo na tesno, vedeli smo, da ne bo enostavno ne za enega ne za drugega,” je dejal njen izzivalec Robert De Lucia in dodal, da je kljub porazu zadovoljen, predvsem zato, ker je v politiki novinec. “Sem pa tudi zelo vesel spremembe v občinskem svetu. Po rezultatih je videti, da si veliko ljudi želi sprememb in upam, da je bil to začetek sprememb, da se bo v Divači začelo nekaj dogajati, da se mesto prebudi iz spanja in zatišja. Na splošno sem torej zelo vesel in zadovoljen z izidom volitev, kljub temu, da nisem zmagal. Upam, da bodo te volitve Divači prinesle nekaj novega,” je dejal.

Izid drugega kroga volitev po vseh preštetih glasovnicah:

Alenka Štrucl Dovgan (Gibanje Svoboda, SD in Levica): 50,62 %

Robert De Lucia (neodvisni): 49,38 %


Najbolj brano