Ljudje so rekli 3x ZA

Še malo, samo še eno dejanje, pa bomo na koncu super volilnega leta in še bolj super volilnega meseca, ko smo dobili prvo predsednico države, v 165 občinah so že dobili župane oziroma županje, v vseh 212 tudi občinske svete. Pred sklepnim dejanjem - nedeljskim drugim krogom županskih volitev - smo v nedeljo, ob praznovanju začetka adventa, prižiganju lučk in lovljenju akcij črnega petka državljani znova dobili priložnost udejanjiti svojo ustavno pravico in se na referendumu izreči o tem, v katero smer naj se razvija javna RTV, kdaj se bodo uveljavila določila zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se nanašajo na pravice v institucionalni oskrbi in za oskrbovalce družinskih članov, in ali bi koaliciji omogočili, da uspe reorganizirati vlado in vzpostaviti tri nova ministrstva.

Da bo pri izbiri 3xZA ali 3x PROTI namesto strokovne razprave, ki bi volilcem ponudila kakovostno informacijo o vsebini, v ospredju spet politični diskurz, je bilo jasno že od samega začetka. Bolj kot se je bližala superreferendumska nedelja, bolj sta se vsebina in racionalna razprava izgubljali v nizanju argumentov o tem, kateri politični tabor ima bolj prav, kar pa je tudi sicer značilno za referendume. Tako zagovorniki kot nasprotniki zakonov so volilcem prostor odločanja zožili na odločitev o tem, ali podpirajo politiko Janeza Janše ali ne.

Tako zagovorniki kot nasprotniki zakonov so volilcem prostor odločanja zožili na odločitev o tem, ali podpirajo politiko Janeza Janše ali ne.

Rezultati so jasni in volilci so še enkrat pokazali, kateremu taboru trenutno bolj verjamejo. Z argumenti ali brez njih, kot so rezultate pospremili v taboru SDS, kjer vnovični poraz utemeljujejo z oceno, da so bili volilci zavedeni. Jasna podpora zakonu o RTV in zakonu o dolgotrajni oskrbi nista presenetljivi. Prav tako ni presenečenje nekoliko manjša, a še vedno prepričljiva podpora zakonu o vladi, kjer sicer v javnosti še vedno prevladuje mnenje o birokratizaciji in potratnosti države. A nasprotovanje Janševi politiki je močnejše.

Podpora zakonom oziroma nejanševi, bolj liberalni politiki, tej vladi nalaga odgovorno nalogo. Ob vzhičenosti nad praznikom demokracije in svobode, kot je bilo v nedeljo slišati iz vrst koalicije, mora dokazati, da misli resno z depolitizacijo javnega zavoda RTVS. V nekaj mesecih mora dati na mizo podzakonske akte, ki bodo spravili v življenje zakon o dolgotrajni oskrbi, o katerem se govori že 20 let. Nujno je tudi, da si vzame čas za samorefleksijo in pri zakonu o vladi pretehta, ali res potrebujemo dodatna ministrstva in ali je res primerno, da okoljski resor ob novem, podnebnem, priključi energetskemu, čeprav sta energetika in varovanje okolja najpogosteje v konfliktu interesov.


Preberite še


Najbolj brano