Izobraževalna delavnica o slanem travniku pri Sv. Nikolaju v Ankaranu

V okviru projekta Las Istra, poimenovanem Čez slani travnik, bo danes ob 18. uri v Škocjanskem zatoku potekala izobraževalna delavnica za turistične vodnike.

Leseni mostovž povezuje slani travnik na Sv. Nikolaju s Sv. 
Katarino,  naravovarstveniki pa opozarjajo, da zaščiteno območje 
ogroža tudi vse večji vandalizem.  Foto: Alenka Penjak
Leseni mostovž povezuje slani travnik na Sv. Nikolaju s Sv. Katarino, naravovarstveniki pa opozarjajo, da zaščiteno območje ogroža tudi vse večji vandalizem.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Na delavnici bo predstavljen sredozemski slani travnik pri Sv. Nikolaju v Ankaranu, njegova biotska pestrost, način upravljanja, vloga in pomen za lokalno okolje s poudarkom na njegovi vključitvi v turistično ponudbo.

Sredozemski slani travnik je obrežni močvirski ekosistem izjemne ekološke vrednosti, kjer uspevata redki in ogroženi rastlinski vrsti, obmorski lan (Linum maritimum) in klasnata tavžentroža (Centaurium spicatum) ter še trst, obmorska nebina, obmorski oman, cornutijev trpotec in modrikasti pelin. Območje je tudi del mreže območij Natura 2000.

Čez slani travnik poteka leseni mostovž, ki predstavlja del obalne pešpoti in je bil v okviru projekta obnovljen in podaljšan, tako da vodi do Sv. Katarine. Ob njem so informativne in usmerjevalne table s pravili obnašanja, ki - ugotavljajo odgovorni - še niso zlezla pod kožo obiskovalcev: prepovedana je vožnja s kolesi ali motorji po mostovžu in psi morajo biti na povodcih.

Med pticami je opaziti velikega škurha, največjo vrsto pobrežnikov z dolgim, ukrivljenim kljunom, ki gnezdi v zavetju šašev in trav. Med pobrežnike spada tudi zelenonogi martinec z značilnim dolgim in ozkim črno-zelenim kljunom, rahlo ukrivljenim navzgor in sivozelenimi nogami, po katerih je dobil ime. Mali martinec je ogrožena vrsta, manjša od kosa, znana po značilnem letu; leti nizko in izmenjaje s hitrimi zamahi in drsenjem s perutmi.

Mala bela čaplja je prilagojena na življenje ob slani vodi, saj ji žleza v kljunu omogoča izločanje odvečne količine soli. Na slanem travniku je videti tudi malega deževnika, ki je dobro prilagojen na življenje na tleh; mladiči že po perju spominjajo na kamenčke, da so manj vidni plenilcem. V primeru nevarnosti se ptica pretvarja, da ima zlomljeno perut in tako zvabi plenilca stran od gnezda.


Najbolj brano