Hej, vsega polni in siti, zbudimo se!

Prav usmiljenja vredna je ta referendumska nedelja. Volilke in volilce znova vabi na volišča, tokrat zaradi treh referendumov, in že predčasne volitve kažejo, da smo odločanja resnično naveličani.

Zdaj je namreč čas za zadnje nabiranje gob in prvo smuko, za razmišljanje o pobegu pred zimo na Tajsko in za skok čez mejo k Italijanom, kjer je mogoče nove čevlje kupiti tudi ob nedeljah. Čas je za občudovanje prazničnih luči in dva decilitra kuhančka, ne pa za ta dolgočasen demokratičen opravek, ki od nas zahteva pet minut časa. Ampak čas je tudi, da se prebudimo iz lenobne zamaknjenosti, da je v naši domovini vse lepo in prav, odkar smo se prebili skozi državnozborske volitve. Kajti čeprav je zmagalo Gibanje Svoboda, imajo novinarke in novinarji vse manj svobode, na svojih ustih še vedno nagobčnike in se spopadajo z večjo samocenzuro kot kadarkoli prej. Kajti tisti, ki preklinjajo naš ceh, so prav tisti, ki se nas zaradi resnice, ki jo poročamo, najbolj bojijo. Z uveljavitvijo zakona o RTV bi se povečala možnost, da nam vrnejo Marcela, spotoma pa še Elen Batista Štader in Sašo Kranjca.

Čas je, da se prebudimo iz lenobne zamaknjenosti, da je v naši domovini vse lepo in prav, odkar smo se prebili skozi državnozborske volitve.

Trije referendumi nas čakajo to nedeljo. Nismo si jih želeli, pa vendar so tu. Prvi, najbolj spolitiziran, je namenjen zakonu o RTV in zaščiti profesionalnega novinarstva. Državni zbor je zakon o RTV po vetu državnega sveta drugič potrdil na izredni seji 21. julija, stranka SDS pa je nato vložila pobudo za referendum. V nedeljo bomo odgovarjali na vprašanje, ali smo za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Če želimo čim manj direktnega vpliva politike na delovanje javne Radiotelevizije Slovenija, bomo odgovorili z da.

Drugi dve referendumski vprašanji sta prav tako po nepotrebnem postali odločitev nas vseh. Če podpremo spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki omogoča samostojno in varno ter kakovostno življenje doma, damo podporo stroki, ki pri nastajanju zakona ni mogla sodelovati, kot bi želela. Kaj pa zakon o vladi in reorganizacija ministrstev, kar je tretje nedeljsko referendumsko vprašanje? Ne gre se slepiti, da zato stroški delovanja vlade ne bodo višji, kot trdi premier Robert Golob, zna pa biti, da bo vlada zaradi preoblikovanja ministrstev učinkovitejša. Potegnimo vzporednico z gospodinjstvom in se vprašajmo: če ga reorganiziramo in dodamo čistilko, bo imela mama več časa za igro z otroki ali ne?


Preberite še


Najbolj brano