Kje bi v piranski občini gradili nova stanovanja?

Zagotovo bi se sprenevedali, če bi trdili, da bivanjska problematika v občini Piran ni pomembna. Mlade družine se zaradi visokih cen in skromnih kariernih priložnostih selijo drugam.

Gradnjo stanovanj na Košti  podpira več kandidatov, saj je občina tam  tako rekoč pridobila vsa dovoljenja.  Foto: Nives Krebelj
Gradnjo stanovanj na Košti podpira več kandidatov, saj je občina tam tako rekoč pridobila vsa dovoljenja.  Foto: Nives Krebelj

PIRAN > Pri kandidatih za župana v občini Piran smo poizvedovali, kje bi gradili nova stanovanja.

Košta še vedno med najbolj primernimi lokacijami

Kot je povedal sedanji župan Đenio Zadković (Zveza za Primorsko), občina že načrtuje gradnjo novih stanovanj na Košti v Sečovljah. “Za slednja smo pridobili tako rekoč vsa dovoljenja, a bo treba zgraditi najprej severno obvozno cesto,” je pojasnil in dodal, da bodo mladi lažje prišli do stanovanja še preko javnega razpisa, ki bo objavljen v teh dneh. “Namen razpisa je revitalizacija starih hiš v Padni,” je pripomnil.

“Hitra rešitev je pregled stanja praznih stanovanj in hiš v lasti občine, njihova takojšnja adaptacija ter oddaja v neprofitni najem mladim.”

Sicer gradnjo stanovanj v Sečovljah podpira več kandidatov. “Že več kot desetletje imamo gradbena dovoljenja za stanovanja v Košti in v Sečovljah, ravnokar poteka izgradnja ceste in kolesarske povezave med Gorgom in Košto. Ko bo cesta zgrajena, lahko takoj pristopimo k realizaciji projekta Košta,” je pojasnil kandidat Gašpar Gašpar Mišič (GGM in mi).

Z obnovo stanovanj do revitalizacije občine

“Potrebno je premisliti tudi o ureditvi infrastrukture, od ceste do ostalih posledic, ki jih gradnja novih kapacitet prinaša,” pa je opozorila Manuela Rojec (Gibanje Svoboda). Zagovarja takojšnjo akcijo s hitrimi rezultati. “To bomo dosegli z ureditvijo obstoječega stanovanjskega fonda, saj imamo v občini kar nekaj praznih stanovanj, ki bi jih po obnovi lahko ponudili mladim družinam in tako prispevali k revitalizaciji mestnega jedra in podeželja,” je pojasnila.

Piranski županski kandidati kot najbolj primerne za gradnjo novih stanovanj navajajo parcele na Košti v Sečovljah, ki jih je Občina Piran odkupila od javnega podjetja Okolja Piran in so namenjene za stanovanja za mlade družine.

Za hitre rezultate je tudi Dušan Olaj (SD). “Hitra rešitev je pregled stanja praznih stanovanj in hiš v lasti občine, njihova takojšnja adaptacija ter oddaja v neprofitni najem mladim,” meni. Prepričan je, da je vzporedno treba začeti graditi tudi stanovanja na primernih lokacijah v Luciji, Sečovljah ter na podeželju. Kot primer dobre prakse je izpostavil občino Ajdovščina, kjer trenutno gradijo 400 stanovanjskih enot, in projekt Back to the Village.

Za stanovanja, a ne brez nove ceste

Andrej Korenika (Lista Andreja Korenike) poudarja, da je treba najprej obnoviti 35 praznih občinskih stanovanj in jih naseliti z mladimi družinami. “Prioriteta bo gradnja novih stanovanj na Košti v Sečovljah,” je poudaril in dodal, da je v Sečovljah najprej treba zgraditi povezovalno pot s primerno kolesarsko stezo in urejenim pločnikom. “Sicer imamo tudi v Luciji rezervno lokacijo, kjer bi bila možna gradnja vsaj dveh stolpičev,” nam je zaupal.

Kristijan Cerovac pojasnjuje, da ima občina ta hip na voljo tri lokacije za gradnjo stanovanj, in sicer Košto, Gorgo ter industrijsko cono v Luciji. “Ne pozabimo tudi na Krog, kjer je že zdaj šest obnovljenih in praznih enot. Hkrati pa ne pozabimo niti na že obstoječa, takoj vseljiva občinska stanovanja,” je povedal.

“Tudi vprašanje novih stanovanj se dolgoročno nahaja v še ne sprejetem OPN, kajti le tako je mogoče resno razmišljati o sami lokaciji. Sam se bolj zavzemam za stanovanjska naselja kot za stanovanjske stolpiče. Najprej pa dokončajmo izglasovan projekt Košta,” je povedal Vojko Jevševar (SDS).

“Treba je razmisliti tudi o vzpostavitvi stanovanjskih zadrug”

Tudi kandidat Mihael Tomše (Glas Pirana - Lista Mihaela Tomšeta) bi stanovanja gradil v Sečovljah, a bo treba zaradi povečanega pretoka ljudi in prometa nadgraditi tamkajšnjo infrastrukturo, je dejal. “Najem tržnih stanovanj je prešel meje zdravega razuma, neprofitnih stanovanja pa primanjkuje, tako da bi lahko razmislili o stanovanjskih zadrugah,” je predlagal.

“Prva stanovanja bodo zagotovo na Košti v Sečovljah, saj ni več ovir, odkar so krajani sprejeli predlagano različico dostopne ceste. Hkrati je treba pregledati vsa prazna občinska stanovanja po vsej občini in le ta dodeliti po prioritetni listi,” pa je pristavil Robert Fakin (Lista Roberta Fakina). Kandidat Martel Antoni Santinni (Resni.ca) pa bi gradnjo novih stanovanj preusmeril v manj gosto poseljena območja, ter tako omogočil njihov razvoj. Danilo Milharčič (SLS) opozarja na precej površin, ki bi jih lahko uporabili za gradnjo hiš. “Če govorimo o gradnji stanovanjskih poslopij, denimo v Sečovljah, se ta mora zgoditi pod pogojem, da bodo najprej uredili cesto, ki bo pretočna za ves promet. Podpiram gradnjo tovrstnih poslopij, vendar novogradnja ne sme škoditi preostalim prebivalcem,” je poudaril.


Najbolj brano