Že 30 let skrbijo za uporabnike prepovedanih drog

Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper je obeležilo 30. obletnico delovanja. Začasna lokacija njihovega dnevnega centra je na Ferrarski cesti v Kopru, v prihodnje pa bodo svoje prostore dobili v zabojnikih za glavno koprsko pošto, ki jih zdaj še zasedajo brezdomci.

Začasna lokacija dnevnega centra Društva Svit je na Ferrarski cesti 
v Kopru, v prihodnje pa se bodo preselili za glavno koprsko 
pošto. Foto: MOK
Začasna lokacija dnevnega centra Društva Svit je na Ferrarski cesti v Kopru, v prihodnje pa se bodo preselili za glavno koprsko pošto. Foto: MOK

KOPER > Koprsko Društvo Svit že od leta 1992 nudi varen pristan uporabnikom prepovedanih drog. Osrednji poudarek delovanja društva je na zmanjševanju škode, ki jo povzroči odvisnost, pri čemer program društva izhaja iz upoštevanja realnih potreb in interesov posameznih uporabnikov prepovedanih drog. Ob tem društvo uporabnikom omogoča socialno reintegracijo, njihovim svojcem nudi svetovanje, laično in strokovno javnost pa informira in osvešča o dogajanju.

Vsak delavnik med 7.30 in 13.30 v začasnih prostorih na Ferrarski cesti 5 a deluje dnevni center, v okviru katerega z uporabniki prepovedanih drog in brezdomci opravljajo individualne razgovore ter jim nudijo svetovanje in različne oblike pomoči.

Uporabnikom prepovedanih drog pa se skušajo približati tudi na terenu. Na območju štirih istrskih občin v terenskem vozilu omogočajo varen prostor za pogovor z uporabniki in hkrati izmenjavo sterilnega materiala, s katerim pripomorejo k zmanjševanju širjenja prenosljivih bolezni.

Koprska podžupanja Olga Franca (levo) je predsednici društva Svit Koper Vesni Grahovac izročila občinsko priznanje ob 30. letnici delovanja. Foto: MOK

V 30 letih delovanja je koprsko društvo boljše življenje omogočilo številnim uporabnikom. Za dolgoletno uspešno delo, nudenje strokovne pomoči in človeške topline odvisnikom ter njihovim družinam je zato koprska podžupanja Olga Franca predsednici društva Vesni Grahovac izročila občinsko priznanje in vsem Svitovcem zaželela, da bi bilo njihovo plemenito delo v družbi sprejeto z odobravanjem.


Najbolj brano