Idrijsko živo srebro v zalivu pod opozorilno mejo

Koncentracija živega srebra v laseh Tržačanov je pod priporočeno vrednostjo Svetovne zdravstvene organizacije. Prisotni sledovi so drugače odvisni od količine rib, ki jih zaužije posameznik, vendar se podatki ne razlikujejo od tistih katerikoli drugih obalnih pasov. Tako priča študija, ki jo je tržaška univerza pripravila v sodelovanju s tržaško-goriškim zdravstvenim podjetjem Asugi.



Kljub spodbudnejšim podatkom nosečnicam  svetujejo, da si 
krajevne ribe privoščijo največ enkrat tedensko. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kljub spodbudnejšim podatkom nosečnicam svetujejo, da si krajevne ribe privoščijo največ enkrat tedensko. Foto: Tomaž Primožic/FPA

TRŽAŠKI ZALIV > Čemu raziskava? Tržaški zaliv beleži žalosten rekord najbolj onesnaženega območja z živim srebrom v Sredozemlju. Kriv je rudnik v Idriji, nekdanji največji proizvajalec živega srebra na svetu. Čeprav ta že več kot četrt stoletja ne obratuje več, je nevarna kovina še vedno prisotna v zraku, tleh in vodi. V petsto let dolgi rudnikovi zgodovini se je porečje Idrijce močno obremenilo z enim najbolj nevarnih strupov v okolju. Reka Idrijca ga odnaša naprej v Sočo, ta pa v Tržaški zaliv, kjer se kopiči v ribah. Tržaška univerza je zato hotela preučiti, kako kronična izpostavljenost vpliva na prebivalce območja z višjim tveganjem škodljivih učinkov.


Najbolj brano