Zveza plešastih izključuje Janeza Janšo

Z današnjim dnem Zveza plešastih in slabolasih Slovenije iz svojih vrst nečastno izključuje Janeza Janšo. Nič ne kaže, da bo nehal kršiti statut in pravilnik, ki nam narekujeta delo v korist skupnosti, obenem pa spoštovanje drugačnih, ne glede na spol, sklon ali število.

Najprej naj poudarimo, da smo do Ivana Janeza Janše izkazali neverjetno potrpljenje, mu dali nešteto novih priložnosti. Spomnimo naj tudi, da ga je Slovenski center PEN izključil že pred devetimi leti, ko je bilo burno tudi v naših vrstah. A smo tedaj izglasovali, da ostane naš polnopravni član.

Plešasti ostajamo povezovalni, pokončni, odprtih glav. Še naprej si bomo z dobrim zgledom prizadevali, da bi tudi drugi rekli: Nimam pleše, a jo hočem! Nikakor pa ne bi zmogli brez podpore vas, poraščenih. Mi najbolje vemo: Vsak las šteje!

Za uvod nekaj malega o nas. Slovenska zveza plešastih in slabolasih sodi med najstarejše na svetu. Vse od ustanovitve na Nanosu, na najslavnejšem vrhu, ki mu planinci od takrat pravijo Pleša, si prizadevamo za enakopravni položaj v družbi. Pomagamo članom in članicam, spodbujamo dejavnosti, ki ne vključujejo las, prirejamo druženja in prireditve, na primer koncerte, kakršni so tradicionalni Kreslinovi v Cankarjevem domu in Križankah - samo mi zmoremo razumeti, koliko bolečine in nostalgije je v njegovi pesmi S prsti mi greš skoz' lase. Redno gostimo tudi slavne člane svetovne zveze; najbolj se nad slovenskimi plešci navdušujeta igralca John Malkovich in Bill Murray.

Mi pa smo še posebej veseli novih pleš, ki se nam vseskozi pridružujejo. Mnogi ne bodo nikoli pozabili, kaka fešta je bila, ko se je včlanil Rudi Bučar. Ali ko je Mitja Okorn na filmskem festivalu snel kapo. Oba sta tudi prejemnika naziva fant odprte glave, s katerim spodbujamo mlade obetavne. Najvišje odličje, ki ga pri nas lahko prejme plešasti, pa je buča za življenjsko delo, poimenovana po Francetu Bučarju.

V prvem členu našega statuta piše: Plešasti si ne skačemo v lase. V drugem pa: Zveza plešastih in slabolasih Slovenije je nadstrankarska in demokratična. Ne, res nam ni mogoče pripisovati politične pristranskosti, ugledna člana sta bila tako Pučnik kakor Drnovšek, in še dlje smo od kakih levuharskih, komunajzarskih nagnjenj. Nasprotno, poglejte samo, kako nespodobno poraščen je za svoja leta Kučan! Tudi Türku čez čelo še valovijo lasje, ne izgublja jih niti Janković. Pahor si je med tisto obupno predvolilno kampanjo želel biti za en dan tudi plešast, a smo to preprečili, nakar se je zadovoljil z vlogo frizerja. Vključitev v naše vrste iz ptičje perspektive napoveduje le Golob, ampak za zdaj še ne izpolnjuje pogojev. Naš je, žalibog, Janša.

Nekaj časa je bil tudi naš največji up. Konec osemdesetih, sploh takrat na Kongresnem trgu, je kazalo, da bo veliko naredil za destigmatizacijo plešavosti, kot na svetovni ravni Bruce Willis. Ali naš guru Larry David. In še marsikdo. Mnogi med nami so Janšo zelo podpirali. In ga še, zanje ostaja eden od goodfellas. Tako si pravimo - dobri fantje. Vsepovsod smo, obvladujemo ključne položaje. Primer: nedavno je Vrabca na vrhu medijske hiše Pro Plus zamenjal Čakarmiš. Naš namesto našega. Včasih raje delujemo iz ozadja. Opazujte nekaj časa tega ali tistega lasatega mogočneža - kmalu boste zagledali, kako mu nekaj prišepne naš iz sence. Da, za vsako uspešno frizuro se leskeče pleša.

Včasih kdo izgubi našo podporo. Če noče sam odnehati, odstopiti, ukrepamo. Ste opazili, da sta parlament morala zapustiti Gorenak in Pojbič? Ali res mislite, da je bil Jelinčičev razvpiti padec pred kamerami in očmi širne javnosti naključje? Ne bodite naivni. Povsod imamo ljudi. Ma kak gejevski lobi - mi res poskrbimo za svoje! Naši so na vrhovih tudi po svetu, od papeža in dalajlame do Amazonovega Bezosa, medtem ko smo Putina seveda že izključili.

Zavzemamo se za mir, sožitje, sodelovanje, vsekakor bolj iskreno kot tisti predsedniški kandidat lepega čela, ki se zdaj trudi pozabiti, v kakšni stranki je. Odločno nasprotujemo vsakršnemu nasilju. Plešasti smo pogosto žrtve nestrpnosti, antiplešizma. Letos jo je hudo skupil pisatelj Salman Rushdie. Ostro obsojamo tudi poulično obračunavanje z drugimi, kakršno je že večkrat izkusila - in ga še izkuša - mlada slovenska aktivistka. Nič manj zavržno ni relativiziranje nasilja - tudi to je nasilje! Zdaj ko je Twitter prevzel Elon Musk, ki si je dal presaditi lase (ničesar ne preziramo bolj), nam ostaja malo upanja. Zato tem odločneje ukrepamo. Prekipelo nam je, nazadnje ob Janševi spet neprimerni podpori in čestitki, tokrat novi italijanski premierki. Česa takega ne toleriramo, odkar nas je razočaral njen vzornik Benito, ki je že zdavnaj letel iz naše zveze in zatem prav klavrno končal.

Seveda izključitve Janše naš upravni odbor ni sprejel soglasno. Nežmah je že napovedal protestni izstop, se bo pa zato Miheljak včlanil še enkrat. Ostajamo povezovalni, pokončni, odprtih glav. Še naprej si bomo z dobrim zgledom prizadevali, da bi tudi drugi rekli: Nimam pleše, a jo hočem! Nikakor pa ne bi zmogli brez podpore vas, poraščenih. Mi najbolje vemo: Vsak las šteje!  


Preberite še


Najbolj brano