“Ustavimo pomanjkanje vitamina D”

Geslo “Ustavimo pomanjkanje vitamina D” spremlja današnji svetovni dneva vitamina D s ciljem ljudi ozaveščati, zakaj je ta vitamin pomemben za zdravje in odpornost. Ob tem slovenski Inštitut za nutricionistiko javnosti predstavlja in ljudem podarja v brezplačno uporabo nedavno razvito novo registrirano orodje, ki omogoča oceno vnosa vitamina D vsakomur posebej s pomočjo vprašalnika na portalu prehrana.si.

Že zaradi vitamina D bi morali jesti ribe vsaj enkrat na teden.  Foto: /
Že zaradi vitamina D bi morali jesti ribe vsaj enkrat na teden.  Foto: /

SLOVENIJA > Vsakdo lahko sam z odgovori na vprašanja na portalu prehrana.si oceni, ali mu primanjkuje vitamina D. Na Inštitutu za nutricionistiko so vprašalnik razvili za raziskovalne namene, a je zdaj brezplačno vsem na voljo. Gre za posebno orodje - kratek vprašalnik o pogostosti uživanja nekaterih živil in količino D vitamina, skladno s priporočili za zdrave odrasle.

Premalo D vitamina jeseni in pozimi

Poleti potrebo telesa po vitaminu D zagotovimo že s krajšim vsakodnevnim zmernim izpostavljanjem soncu, ko se D vitamin tvori v koži. To se skrči in ukine jeseni in pozimi, saj oslabljena moč UV žarkov te tvorbe v koži več ne omogoča. Takrat je ključni vir vitamina D primerna prehrana, ki pa najpogostehje ne nudi dovolj D vitamina.

Sodelavci propjekta Nutri-D

Orodje za ugotavljanje prisotnosti vitamina D v telesu je bilo razvito v okviru državnega projekta Nutri-D za raziskovalne namene, zdaj je brezplačno na voljo prebivalcem. Projekt Nutri-D izvaja Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Fakulteto za aplikativne vede in ljubljanskim kliničnim centrom. Financirata ga ministrstvo za zdravje in Javna agencija za raziskovalno dejavnost.

Analize zadnjih let kažejo, da v jesensko-zimskem času približno 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije trpi za pomanjkanjem vitamina D.

Vloga D vitamina

Vitamin D je pomemben za zdravje okostja in zobovja ter odločilen za nemoteno delovanje imunskega sistema. To je postalo splošno znano zadnji dve epidemični leti, ko se je začelo spodbujati jemanje D vitamina v obliki prehranskega dopolnila za odpornost.

Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca in živila, obogatena z D vitaminom.

Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko in vodja raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje, poudarja: “V okviru več raziskav smo v preteklih letih ugotovili velika sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev z vitaminom D. Med novembrom in aprilom je kar 80 odstotkov odraslih trpelo za pomanjkanjem D vitamina, približno 40 odstotkov je imelo celo hudo pomanjkanje. To smo povezali tudi z zelo nizkimi prehranskimi vnosi vitamina D. Mnogi ga povprečno s prehrano zaužijejo manj kot tri mikrograme na dan, pozimi pa bi ga za pokrivanje potreb morali dobiti vsaj 20 mikrogramov (800 IU). Rezultati o pomanjkanju vitamina D v Sloveniji so bili objavljeni sočasno s pojavom epidemije covida-19. Podatki kažejo, da se je odtlej bistveno povečal obseg dodajanja tega vitamina z zdravili ali prehranskimi dopolnili. Po strokovni oceni je minulo zimo vitamin D prehrani dodajala približno polovica odraslih.”

Prednosti novega orodja

Izzive pogostega pomanjkanja vitamina D v Sloveniji naslavlja državni raziskovalni projekt Nutri-D, ki med drugim podrobneje raziskuje dejavnike tveganja za pomanjkanje.

Za potrebe projekta so razvili orodje, ki je bistveno poenostavilo ocenjevanje prehranskega vnosa vitamina D. Novo orodje omogoča določitev prehranskega vnosa vitamina D z vprašalnikom o pogostosti uživanja živil. Validacija tega orodja je bila te dni objavljena v Frontiers in Nutrition, eni najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane.

Izr. prof. dr. Katja Žmitek iz Inštituta za nutricionistiko in VIST Fakultete za aplikativne vede, ki je vodja projekta Nutri-D pravi, da so zadnja leta odkrili številne vrzeli v znanju ljudi glede vitamina D. Mnogi ne vedo, kdaj ga dodajati in koliko. Če ga je premalo, ne zaleže, če ga je preveč, škodi zdravju. “Prav zato smo smo uporabo vprašalnika za oceno prehranskega vnosa vitamina D, ki je bil sicer namenjen za raziskave, ponudili prebivalcem.”

V okviru projekta Nutri-D dodatno razvijajo še novo presejalno metodo za identifikacijo oseb z visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D, ki upošteva življenjski slog in druge dejavnike tveganja. Zanj že zbirajo kandidate - prostovoljce, ki želijo sodelovati in jim bodo izvedli brezplačno določitev preskrbljenosti z vitaminom D s preiskavo krvi. Kandidate bodo izbirali med uporabniki vprašalnika, ki bodo to željo posebej izrazili.


Najbolj brano