Bovškega župana čakajo zahtevne naložbe

Bovško je vpeto v obsežne naložbe, kot sta gradnji športne dvorane in doma ostarelih, potrebujejo stanovanja, zahtevna bo prenova centra Kanin. Z vsem tem se bo moral soočati novi župan. Ali aktualni Valter Mlekuž ali pa svetnik Adis Hrovat, nekdanji župan Siniša Germovšek oziroma novinec Kristjan Omerović, ki so njegovi protikandidati na volitvah.

Bovško je vpeto v  obsežne naložbe, kot sta gradnji športne 
dvorane in doma ostarelih, potrebujejo  stanovanja, zahtevna bo 
prenova centra Kanin.  Z vsem tem se bo moral soočati novi 
župan. Foto: Leo Caharija
Bovško je vpeto v obsežne naložbe, kot sta gradnji športne dvorane in doma ostarelih, potrebujejo stanovanja, zahtevna bo prenova centra Kanin. Z vsem tem se bo moral soočati novi župan. Foto: Leo Caharija

BOVEC > Občina Bovec se sooča s skoraj 10 milijonov evrov vredno naložbo v športno dvorano, šest milijonov bo šlo za dom starejših, delajo pa tudi na tem, da bi izpeljali 50-milijonski projekt prenove zimsko poletnega kaninskega turističnega centra z gradnjo nove gondolske žičnice. To je popotnica in izziv za novega župana.

Valter Mlekuž

Valter Mlekuž

župan

“V majhnih okoljih je treba sodelovati z ljudmi, ki si prizadevajo za Bovško in Posočje narediti veliko, ne glede na politiko.”

Občina upošteva mnenje domačinov?

Aktualni župan Valter Mlekuž se poteguje za tretji mandat. V preteklosti ga je podpirala stranka SD, tokrat kandidira z listo Bovško gradimo naprej. Za zbiranje podpisov se je odločil, ker v občinskem odboru SD nekateri niso soglašali, da je na državnozborskih volitvah podprl kandidata SDS Danijela Krivca. “V tako majhnih okoljih je treba sodelovati z ljudmi, ki si prizadevajo za Bovško in Posočje narediti veliko, ne glede na politiko.” Ponosen je na opravljeno delo v minulih dveh mandatih. “Športna dvorana je v gradnji, za gradnjo doma starejših občanov bomo v kratkem začeli iskati izvajalca. Za sistem proženja plazov na kaninskem smučišču smo od države dobili prek 400.000 evrov, kar vliva upanje, da resno razmišlja o posodobitvi turističnega centra z gradnjo nove gondolske žičnice.” Zaveda se potrebe po stanovanjih.

Ocenjuje, da je občinski svet deloval konstruktivno v dobro občanov. Trije protikandidati pa so, nasprotno, prepričani, da se pri občinskem odločanju, zlasti pri večjih projektih, premalo upošteva mnenje domačinov. Dolgoletni direktor športno turistične agencije Adis Hrovat je 10. oktobra izstopil iz SDS, ker se, kot pravi, ne strinja z lokalno politiko. V občinskem svetu je predstavljal opozicijo. “Svetniki smo zgolj stroj za dviganje rok.” Kandidira z listo Naša dolina naš dom. “Telovadnico so porušili brez potrebe, lahko bi jo zgradili na letališču. O Kaninu ni bilo širše razprave. Podpiram projekt, ima ogromno potenciala, a je treba narediti revizijo poslovanja v Sončnem Kaninu. Premalo se ukvarjamo s poletno turistično anarhijo. Ojačati je treba redarstvo, urediti odvoz odpadkov in seveda plovni režim na Soči. Mlade je treba obdržati v dolini.”

Kristjan Omerović

lista Za Posočje- Bovec

“Smo mlada generacija brez stricev iz ozadja. Nimamo stricev iz ozadja, smo za sodelovanje.”

Adis Hrovat

Siniša Germovšek tokrat prihaja s podporo Zelenih Slovenije zato, ker je na Bovškem težko zbrati podpise za tri liste. “Občani morajo biti na prvem mestu z možnostjo izražanja svojega mnenja brez šikaniranja. V programu Zelenih so stanovanja, kampusi z montažnimi hišami za mlade, delavce od drugod.

Adis Hrovat

lista Naša dolina naš dom

“Premalo se ukvarjamo s poletno turistično anarhijo. Ojačati je treba redarstvo, urediti odvoz odpadkov in plovni režim na Soči.”

Siniša Germovšek

Kanin je izziv, toda brez zasebnih partnerjev občina zanj ne bo mogla skrbeti. Potrebujemo fond, iz katerega bi črpali denar za doplačilo oskrbnine v domu starejših, sicer bodo šli v druge domove,” našteva.

Siniša Germovšek

Zeleni Slovenije

“V programu so kampusi z montažnimi hišami za mlade in delavce od drugod.”

Kristjan Omerović

Novinec brez stricev iz ozadja

Kot pravi 37-letni zdravstveni tehnik Kristjan Omerović, njegova lista Za Posočje- Bovec ne izhaja iz Civilne iniciative za letališče. “Nimamo stricev iz ozadja. Kanin ja, toda ne za vsako ceno. Smo za sodelovanje. Prioriteto vidimo v uravnavanju masovnega poletnega turizma in v tem, da bi se turistična taksa vračala v okolja, kjer je ustvarjena. Kajakaške karte tri evre bi morali zvišati na 10 evrov. Bovško redarstvo je treba okrepiti in dvigniti kazni za kršilce.”


Najbolj brano