Vsi štirje kandidati za župana so prepričani, da bodo nazadovanje občine preobrnili v pozitivno smer

Občina Cerkno mandat končuje brez davno obetanih naložb in z velikim razvojnim zdrsom pod povprečno razvitost slovenskih občin. Štirje kandidati za župana - sedanji Gašper Uršič (lista STKS), svetnika Urška Lahajnar Ubajiogu (Gibanje Svoboda) in Silvo Jeram (SLS) ter Ivan Mari (NSi) - so prepričani, da občanom lahko ponudijo več in bolje.

(z leve) Gašper Uršič, Urška Lahajnar Ubajiogu, Ivan Mavri, Silvo 
Jeram
(z leve) Gašper Uršič, Urška Lahajnar Ubajiogu, Ivan Mavri, Silvo Jeram 

CERKNO > Dolgoletno zavlačevanje in strah svetnikov pred obremenjevanjem občanov, zadolževanjem in kandidiranjem za domača in evropska sredstva ter šele leta 2017 uvedena vodarina so občino pahnili v spiralo nazadovanja. Štirje kandidati za župana na prvo mesto postavljajo ureditev zdravstvene postaje, za katero je občina leta 2016 ugodno kupila izpraznjeno poslovno stavbo Ete.

Prioriteta sta zdravstvo in vrtec

“Čakamo še na soglasje enega ministrstva, da bomo v prostorskem planu lahko spremenili namembnost gospodarske cone in v Etini stavbi uredili zdravstveno postajo. Tudi prostorske probleme, povezane z novim vrtcem, smo rešili. Pripravljenih imamo še okrog 30 večjih in manjših projektov,” je na nadaljevanje mandata pripravljen župan Gašper Uršič.

Gašper Uršič

župan

“V Etini stavbi bomo uredili zdravstveno postajo. Tudi probleme, povezane z novim vrtcem, smo rešili. Pripravljenih imamo še okrog 30 projektov.”

Le inženir elektronike Ivan Mavri, ki je v javnost stopil s pobudo za odstranitev velikih zveri, meni, da stara Eta za zdravstvo ni najboljša rešitev: “Vidim boljšo, ki je vsem na očeh. Čaka me še nekaj dogovorov in jo bom predstavil.” Mavrijeva povezava z NSi, za katero kandidira, izvira iz uspešno uresničene pobude za odstranitev volkov.

Jezikoslovka in ekonomistka Urška Lahajnar Ubajiogu (doslej lista SM, ki je v celoti prešla v Gibanje Svoboda) obljublja še gradnjo stanovanj, vrtca in komunalno opremo aglomeracij. Ker je za slednjo kohezijski vlak odpeljal in Slovenija ponuja malo denarja, za vse naloge pa bi potrebovali dva celotna proračuna, obljublja aktivno prijavljanje na razpise. “Ker se je izkazalo, da neodvisna lista ne prinaša rezultatov in brez podpore političnih strank pri nas ni bilo premikov, smo se odločili za vključitev v Gibanje Svoboda. Menimo, da bo njena podpora omogočila prodor odmaknjeni Cerkljanski,” je prepričana.

Urška Lahajnar Ubajiogu

kandidatka Gibanja Svoboda

“Odločili smo se za vključitev v Gibanje Svoboda. Menimo, da bo njena podpora omogočila prodor odmaknjeni Cerkljanski.”

Prav lista SM je bila tista, ki je minuli mandat obrnila na glavo, ko je občini s SLS vsilila nakup bifeja pod Franjo in triletno neuspešno ukvarjanje z njim. Uršič zaradi tega in zavlačevanja drugih odločitev ne toži. “En mandat je za uresničitev programa premalo!” je prepričan, da bo z Listo smo taki kot smo obljubljene projekte uresničil.

Denarja bo za eno, dve naložbi

Vsi obljubljajo nov vrtec, stanovanja, opremo aglomeracij, pospešek turizmu in podporo mladim. “Želim si, da bi uresničil vsaj pet največjih in dolgo obljubljenih naložb, a to ne bo mogoče. Realnost velike, redko poseljene in plazov polne Cerkljanske so ceste, ki so kot kot jame brez dna. Na srečo imamo precej rojstev in zelo narobe je, ker nismo zgradili vrtca, ko smo za to imeli projekt, vreden dva milijona evrov. Sedaj bo stal štiri ali pet milijonov. Vsaj tega in zdravstveno postajo bom poskušal zgraditi,” je realen svetnik Silvo Jeram. Izkušen je z vodenjem številnih naložb na Bukovem. Kot kandidat SLS bo s skupino svetnikov ključen za preživetje stranke, ki se je rodila v Cerknem, občino dolgo vodila, a skozi neuspehe usihala.

Silvo Jeram

kandidat SLS

“Želim si, da bi uresničil vsaj pet največjih naložb, a to ne bo mogoče. Vsaj vrtec in zdravstveno postajo bom skušal zgraditi.”

Vsi se zavedajo, da podhranjenost uprave občine z le osmimi sodelavci ne obeta napredka. Mavri, izkušen z vodenjem projektov v Hidrii, obeta, da bo večno varčevanje pri številu delavcev v upravi presekal. “Naloga župana je, da sodelavce opolnomoči in najde dodatne, če je treba. Sočasno bom kot župan iskal denar od Ljubljane do Bruslja. Zagotavljam, da denar je. Že kot kandidat sem dobil ponudbe za sodelovanje v projektih, ki so Cerkljanski potrebni,” je optimističen.

Ivan Mavri

kandidat NSi

“Naloga župana je, da sodelavce opolnomoči in najde dodatne, če je treba. Sočasno bom kot župan iskal denar od Ljubljane do Bruslja.”


Najbolj brano