Brezhibno delovanje terminala na Serminu ključno za oskrbo slovenskega trga z gorivi

V Petrolu so prepričani, da so na letošnjo zimo, ki jo bo zaznamovala energetska kriza zaradi ruske agresije v Ukrajini, dobro pripravljeni. V osrčju kritične infrastrukture za upravljanje z naftnimi derivati so skladišča na Serminu, kjer na leto pretovorijo za 1500 olimpijskih bazenov naftnih derivatov in surove nafte.

Na Serminu je 23 rezervoarjev, terminal instalacija obratuje 24 ur 
na dan, sedem dni v tednu.  Foto: Iztok Pipan
Na Serminu je 23 rezervoarjev, terminal instalacija obratuje 24 ur na dan, sedem dni v tednu.  Foto: Iztok Pipan

SERMIN > “Pričakujemo zahtevno zimo,” je povedal član uprave Petrola Jože Bajuk, pri tem pa izpostavil, da so nanjo dobro pripravljeni. “Za zdaj smo prepričani, da sledimo vsem potrebam. Bo pa teža zime pokazala, kako se bo ta infrastruktura, dejansko tudi uporabljala,” je dodal.

Podjetja in gospodinjstva že zdaj iščejo alternative za zemeljski plin, ki so ga doslej pretežno izvažali iz Rusije. Odločajo se za kurilno olje in utekočinjeni naftni plin. “Temu povpraševanju sledimo tudi mi, imamo pripravljene različne scenarije - od povečanja dobave goriv in skladiščenja na Serminu do večje sposobnosti razvoza preko železnice z bistveno večjim številom avtocistern, ki gorivo pripeljejo na končno destinacijo,” je ponazoril Bajuk.

3,750.000

kubičnih metrov naftnih derivatov letno pretovorijo na Serminu

Niti embarga na ruske naftne derivate naj slovenski potrošniki ne bi občutili, saj Petrol kupuje naftne derivate od drugih rafinerij v regiji. “Glede na to, da smo se na ta ukrep pripravili že vnaprej, ne pričakujemo večjih pretresov,” je še povedal Bajuk.

Najbolj moderno in največje skladišče naftnih derivatov v regiji

Naftni derivati pridejo v koprsko pristanišče na tankerjih, nato gredo po cevovodu do terminala instalacije Sermin, kjer jih bodisi pretovorijo na vagonsko pretakališče, od koder jih razvažajo z vlakovnimi kompozicijami, bodisi jih pretovorijo v avtopolnilnico, ki služi za polnjenje avtocistern. “Gre za strateško točko ter za najbolj moderno in največje skladišče naftnih derivatov v regiji,” je pojasnil Rok Cizej, izvršni direktor za logistiko v Petrolu.

Rok Cizej

izvršni direktor za logistiko v Petrolu.

“Z vidika nemotene oskrbe slovenskega trga z gorivi, je ključno, da ta železnica dobro deluje, kajti potrebujemo zadostne količine naftnih derivatov v centralnih skladiščih.”

Na Serminu je 23 rezervoarjev, skladišče obratuje 24 ur na dan, sedem dni v tednu, na terminalu pa je zaposlenih 60 oseb, ki skrbijo za skladiščne manipulacije. Letno pretovorijo več kot 3,750.000 kubičnih metrov naftnih derivatov, kar je količina, s katero bi lahko napolnili približno 1500 olimpijskih bazenov.

Na avtopolnilnici na dan odpremijo najmanj 330 avtocistern, na železniški polnilnci pa od štiri do šest vlakovnih kompozicij na dan. “Z vidika nemotene oskrbe slovenskega trga z gorivi, je bistvenega pomena, da ta železnica dobro deluje, kajti potrebujemo zadostne količine naftnih derivatov v centralnih skladiščih,” je še povedal Cizej in dodal, da v koprsko pristanišče na leto pripluje približno 100 tankerjev.


Najbolj brano