Zlahka v razpad plačnega sistema

Zgodilo se je, kar Fides terja že leta: izločitev zdravništva iz sistema plač javnega sektorja. Da je tako, je po podpisu dogovora v sredo izjavil Fidesov Kuštrin - da gre za zgodovinski dosežek, miselni preboj, ki so si ga želeli več kot desetletje: “To je prvi premik k razgradnji enotnega plačnega sistema. Do zdaj se ni zgodilo, da bi katerakoli vlada na to pristala.”

A vladi ploska le Fides, ne pa prebivalci, javnost in armada ostalih javnih uslužbencev. Vlada sicer zdaj z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik pojasnjuje, da ne gre za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema in opozarja, da je sistem, uveden leta 2008, zaradi vrste parcialnih posegov že davno mrtev. Posebej izpostavlja dogovor novembra lani, ko je bivša vlada zvišala plače medicinskim sestram.

Vlada je klecnila pred Fidesom, zdaj bo morala popuščati še vsem ostalim in najti nove vire denarja. Če pa bo to breme zvrnila na žepe ljudi, jo lahko to kaj kmalu odnese iz sedla.

Ljudje pa pomnijo, da je zadnja zdravniška stavka pred sedmimi leti zelo negativno odmevala v javnosti in si je že zato zdravniki ne morejo kar zlahka spet privoščiti. Še zlasti ne po dveletnih bogatih koronskih dodatkih, nad katerimi so ljudje ogorčeni. Kot tudi nad razkritji, da takrat nekaterih zdravnikov ni bilo v službi, denar pa so pospravili. Pomnijo tudi obljube vlade in zdravstvenega ministra Bešič Loredana ob nastopu funkcije, češ da se bodo pogajali z vsemi sindikati hkrati in ne posebej s Fidesom, da ne bosta dovolila izstopa zdravništva iz enotnega plačnega sistema, ker bi zato ta razpadel. Pa tudi, da je treba najprej poskrbeti za najslabše plačane, ki živijo pod pragom revščine.

Zdaj pa si je ta vlada, v katere odločnost, neomajnost, sledenje poštenosti in pravičnosti so mnogi zaupali in verjeli, da je živo nasprotje predhodni, dovolila korak v razsutje plačnega sistema javnih uslužbencev. Pa ne le to, na široko je odprla Pandorino skrinjico, zato bodo že jutri sledile enake zahteve sodnikov, šolnikov, gasilcev ...

Jasno je, da bo ta zadnji dogovor poglobil luknjo v proračunu. Ki jo bo treba zapolniti tudi z višjimi in novimi davki. Ti bodo segli v žepe državljanov, še najbolj kruto v žepe srednjega sloja, ki se tanjša, ker večina že prehaja v skupino, ki otepa revščino. Sporazum bo zbodel in spodbodel tudi gospodarstvo, ki klone pod težo recesije.

Ker je vlada klecnila pred Fidesom, bo morala zdaj popuščati še vsem drugim dejavnostim in najti nove vire denarja. Ki jih ni na vidiku. Če pa bo breme premalo preudarne odločitve zvrnila na žepe državljanov, jo to lahko kmalu odnese iz sedla. Na razočaranje volilcev, ki so verjeli obljubam in dobrim namenom.


Preberite še


Najbolj brano